Οι Γερμανοί αγαπούν τη «φέτα»

Οι Γερμανοί αγαπούν τη «φέτα»

Μπορεί η Γερμανία να απορροφά το 1/3 των ελληνικών εξαγωγών φέτας, όμως η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς.

Οι Γερμανοί τρώνε φέτα, και μάλιστα πολύ. Όχι μόνο όταν έρχονται διακοπές εδώ, πάνω στην «koriatiki» αλλά κι όταν γυρίζουν σπίτι τους στο Μόναχο, στο Ντίσελντορφ, στο Βερολίνο. Κι εδώ κι εκεί λοιπόν τρώνε φέτα ή καλύτερα πιστεύουν ότι τρώνε φέτα. Τα τέσσερα μεγαλύτερα σήματα στην αγορά της επώνυμης «φέτας» στην Γερμανία δεν είναι άλλα από τοπικά ή πολυεθνικών τυροκομικών επιχειρήσεων που έχουν φροντίσει να πλασάρουν με ένα έξυπνο marketing λευκά τυριά ή και αιγοπρόβια που δεν προέρχονται όμως από την Ελλάδα ως φέτα.

Πως το κατάφεραν; Πολύ απλά. Την περασμένη δεκαετία, το διάστημα που η Ελλάδα προσπαθούσε να κατοχυρώσει την φέτα ως προϊόν ονομασίας προέλευσης η ένδειξη ΦΕΤΑ όλο και μίκραινε στη συσκευασία των προϊόντων τους, ενώ αντίστροφα μεγάλωνε το δικό τους λογότυπο. Την ημέρα που η Ελλάδα είχε κερδίσει την πιστοποίηση η λέξη «φέτα» είχε μικρύνει τόσο που την επόμενη μέρα και να εξαφανιζόταν -όπως και έγινε- δεν θα το πρόσεχε κανείς.

Διαβάστε ακόμη: Έτοιμη να ασκήσει βέτο για την «καναδική φέτα» η Ελλάδα

Με βάση τα στοιχεία της Nielsen για το 2012 η συνολική κατηγορία των λευκών άλμης διαμορφώνονταν σε 48 χιλιάδες τόνους από αυτούς μόνο το 25% αφορούσε εξαγωγές ελληνικής φέτας. Το θετικό είναι ότι όλη αυτή η αγορά λευκών τυριών «τύπου φέτας», αυξάνει με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς συμπαρασύροντας και τις ελληνικές εξαγωγές φέτας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του ελληνικού προξενείου στο Ντίσελντορφ η Γερμανία είναι η κύρια αγορά ελληνικών εξαγωγών φέτας. Συγκεκριμένα, το 2012 οι εξαγωγές φέτας προς τη Γερμανία ξεπέρασαν τους 12 χιλιάδες τόννους, επί συνόλου περίπου 35 χιλιάδων τόννων εξαγωγών φέτας. Σε όρους αξίας, οι εξαγωγές φέτας προς Γερμανία πλησίασαν τα 70 εκατ. ευρώ, επί συνολικής αξίας εξαγωγών 202 εκατ. ευρώ.

Η πορεία των εξαγωγών φέτας προς τη Γερμανία έχει παρουσιάσει διακυμάνσεις στο διάστημα 2007-2012 σε ότι αφορά την εξαγόμενη ποσότητα, ενώ σε όρους αξίας ήταν ανοδική σε όλο το χρονικό αυτό διάστημα. Συνολικά στο διάστημα 2007-2012, η αξία των εξαγωγών φέτας αυξήθηκε κατά 63%, από τα 42,5 εκατ. ευρώ στα 70 εκατ. ευρώ που προαναφέραμε.