Οι Γερμανοί επιλέγουν το ελληνικό ελαιόλαδο

Το 10% των εισαγωγών της Γερμανίας γίνεται από την Ελλάδα – Κύριος προμηθευτής η Ιταλία. 

Σημαντικό μερίδιο στις εισαγωγές ελαιόλαδου της Γερμανίας, κατέχει η Ελλάδα, καθώς το μερίδιο της ανέρχεται στο 10% , στα ίδια επίπεδα με αυτό της Ισπανίας. Κυριότερη προμηθεύτρια χώρα της Γερμανίας σε ελαιόλαδο παραμένει με διαφορά η Ιταλία (3/4 των εισαγωγών). Όπως σημειώνεται σε έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ελληνικού προξενείου στο Ντίσελντορφ, σε όρους αξίας, το μερίδιο της Ελλάδας επί των εισαγωγών παρθένου ελαιολάδου της Γερμανίας είναι υψηλότερο, και κυμαίνεται μεταξύ 11,5 και 13,5%. Συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκαν το 2012 σε περίπου 6,2 χιλ. τόνους, σε αξία περίπου 24 εκατ. ευρώ.

Γενικά, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Γερμανία είναι η 11η μεγαλύτερη αγορά ελαιολάδου στον κόσμο με την κατανάλωση ελαιολάδου σχεδόν να έχει εξαπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ το 2012 η κατανάλωση ελαιολάδου στη Γερμανία αυξήθηκε στους 59 χιλιάδες τόνους.

Ελαιόλαδο: Τεράστια αύξηση εξαγωγών αλλά…

Μπορεί η κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου να αυξάνεται, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις μεσογειακές χώρες και κατά την τελευταία πενταετία 2008-2012, οι εισαγωγές ελαιολάδου της Γερμανίας ακολουθούν ανοδική τάση σε όρους ποσότητας, όχι όμως σε όρους αξίας, καθώς η μέση τιμή εισαγωγών υποχωρεί. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό των εισαγωγών ελαιολάδου της Γερμανίας αφορά παρθένο ελαιόλαδο αλλά την τελευταία πενταετία παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών άλλου ελαιολάδου.

Ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων ελαίων στο γερμανικό λιανεμπόριο αφορά ηλιέλαιο, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κραμβέλαιο. Το ελαιόλαδο έχει την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών και ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης και η υπεροχή των discounters στο γερμανικό λιανεμπόριο έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των πωλήσεων ελαιολάδου να αφορά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Terra Creta: το λάδι της Κρήτης γυρίζει τον κόσμο