Γερμανία εναντίον Γαλλίας για την πυρηνική ενέργεια

Γερμανία εναντίον Γαλλίας για την πυρηνική ενέργεια
epa10321854 Flags in front of the European Parliament building in Strasbourg, France, 23 November 2022. EPA/JULIEN WARNAND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η οριστική πρόταση νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διχάζει την ΕΕ.

Καμία συμφωνία δεν υπάρχει για τον νόμο ορόσημο της ΕΕ που στοχεύει στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι συνομιλίες μεταξύ των χωρών θα ξαναρχίσουν την Παρασκευή, ωστόσο διπλωματικές πηγές μεταφέρουν στο Reuters ότι τα κράτη είναι χωρισμένα μεταξύ εκείνων που στηρίζουν το… παραθυράκι για την πυρηνική ενέργεια και εκείνων που το απορρίπτουν.

Τα κράτη μέλη καλούνται να αποφασίσουν εάν θα υπάρξει ειδική προσθήκη που θα επιτρέπει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή αμμωνίας, ύστερα από πιέσεις που προέρχονται από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Ομάδα υπό την ηγεσία της Γαλλίας ανέστειλε την έγκριση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πιέζοντας για ευνοϊκότερη μεταχείριση της πυρηνικής ενέργειας χωρίς διοξείδιο του άνθρακα και για την εισαγωγή εξαιρέσεων που αφορούν μονάδες αμμωνίας που ενδεχομένως θα δυσκολευτούν να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο.

Οι εκπρόσωποι των κρατών της ΕΕ συζήτησαν σήμερα Τετάρτη πρόταση να εξαιρεθούν από τους στόχους ορισμένες μονάδες αμμωνίας, στρεφόμενες σε καύσιμα που παράγονται με χρήση πυρηνικής ενέργειας, η οποία δεν περιέχει CO2, αλλά δεν είναι ανανεώσιμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για την τροποποίηση του σχεδίου νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είχε συμφωνηθεί νωρίτερα φέτος.

Η εν λόγω συμφωνία, που πέρασε από μήνες διαπραγματεύσεων, υποτίθεται ότι ήταν οριστική. Δεν είναι επίσης σαφές εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει την τροποποίηση.

Εάν τελικά ψηφιστεί, ο νόμος θα δεσμεύσει την ΕΕ να λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Η Γαλλία έχει πει ότι η στροφή προς την πράσινη ενέργεια θα απαιτήσει υδρογόνο, που παράγεται τόσο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και από πυρηνικά, υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να προβλέπει το δικαίωμα των κρατών μελών να επιλέγουν το δικό τους ενεργειακό μείγμα.

Άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ισπανία, υιοθετούν την άποψη ότι το πυρηνικό «παραθυράκι» στη νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα υπονόμευε τις προσπάθειες για μαζική επέκταση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Προσχέδιο που είδε το Reuters αναφέρει ότι θα μπορούσαν να αποκλειστούν ορισμένες μονάδες αμμωνίας, εφόσον αποσκοπούν στη μείωση της χρήσης υδρογόνου με βάση τα ορυκτά καύσιμα.

Θα μπορούσε να επιτραπεί σ’ αυτά τα εργοστάσια αμμωνίας να στραφούν στο υδρογόνο που παράγεται από πυρηνική ενέργεια, αντί για τα προβλεπόμενα ανανεώσιμα καύσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: