Γερμανία: Επιβεβαιώνει το Die Linke την επίθεση των χάκερ- Θύμα τους και η Άνγκελα Μέρκελ

Γερμανία: Επιβεβαιώνει το Die Linke την επίθεση των χάκερ- Θύμα τους και η Άνγκελα Μέρκελ
epa07254617 German Chancellor Angela Merkel during her New Year's speech at the Chancellery in Berlin, Germany, 30 December 2018. Angela Merkel said in her address that Germany would 'take on more responsibility' internationally in 2019. EPA/MIKA SCHMIDT / POOL ACHTUNG! Sperrfrist bis 31. Dezember 2018, 00:00 Uhr! *** Special instructions: No publication until December 31st, 2018, 00:00 CET! Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επίθεση εκδηλώθηκε κατά πολιτικών και δημοσίων προσώπων από όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ακροδεξιό AfD.

Πολιτικοί του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) στη Γερμανία βρίσκονται μεταξύ αυτών που επλήγησαν από περιστατικό που σημειώθηκε με επίθεση χάκερ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αυτού.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σημειώθηκε ένα περιστατικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Ντίτμαρ Μπαρτς, ο επικεφαλής των βουλευτών της Αριστεράς στην κάτω βουλή βρίσκεται μεταξύ αυτών που επλήγησαν.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι χάκερ ανήρτησαν στο Διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων Γερμανών πολιτικών από τα μεγάλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών πιστωτικών καρτών και αριθμών κινητών τηλεφώνων.

Στα δεδομένα αυτά, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμό στο Twitter, περιλαμβάνονται διευθύνσεις, προσωπικές επιστολές και αντίγραφα ταυτοτήτων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το δημόσιο γερμανικό δίκτυο, το οποίο επικαλέστηκε το θυγατρικό του δίκτυο RBB.

Όλα τα μεγάλα κόμματα της Γερμανίας, εκτός από το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), επηρεάστηκαν. Η ταυτότητα των χάκερ και τα κίνητρά τους δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έπεσε επίσης θύμα από τη μαζική δημοσίευση από αγνώστους χάκερς ευαίσθητων δεδομένων στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», δημοσιεύθηκαν επίσης στοιχεία από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ.

BSI: «Δεν υπάρχει ανησυχία για τα κυβερνητικά δίκτυα» 

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI) διερευνά αυτήν την υπόθεση «σε στενό συντονισμό με άλλες ομοσπονδιακές αρχές εντατικά», ανέφερε η υπηρεσία με ανάρτηση στο Twitter. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα κυβερνητικά δίκτυα», ανέφερε η BSI.

Το Εθνικό Κέντρο Αμυντικής Υπηρεσίας για τον κυβερνοχώρο συγκάλεσε πάντως έκτακτη συνάντηση κρίσης το πρωί της Παρασκευής.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας καταδίκασε την «σοβαρή» διαρροή στο Ίντερνετ των προσωπικών δεδομένων πολιτικών, για την οποία σημείωσε ότι συνιστά επίθεση στην δημοκρατία της χώρας. «Ο δράστης της επίθεσης θέλει να βλάψει την εμπιστοσύνη στην δημοκρατία μας και στους θεσμούς μας», σημείωσε η Καταρίνα Μπάρλεϊ. «Ο δράστης πρέπει να βρεθεί αμέσως και να γίνουν γνωστά τα κίνητρά του», πρόσθεσε. «Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στους εγκληματίες και σε αυτούς που τους υποστηρίζουν να υπαγορεύουν οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση στη χώρα μας», ανέφερε.