Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ανησυχούν για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ανησυχούν για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν
FILE PHOTO: Iran's national flags are seen on a square in Tehran February 10, 2012, a day before the anniversary of the Islamic Revolution. REUTERS/Morteza Nikoubazl/File Photo Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ιρανική δραστηριότητα ως προς την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων «παραμένει ζήτημα που μας προκαλεί βαθιά ανησυχία», ανέφεραν χαρακτηριστικά πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών σε επιστολή τους στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία εξέφρασαν ανησυχία για την «τάση» αύξησης της «δραστηριότητας» εντός των ορίων του προγράμματος του Ιράν για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων σε επιστολή τους προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου χθες, Τρίτη.

Οι πρεσβευτές των τριών ευρωπαϊκών χωρών στον ΟΗΕ αναφέρονται στην επιστολή αυτή σε δραστηριότητα «ασύμβατη» με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία επικυρώθηκε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), η συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία που είχε κλειστεί ανάμεσα στην ομάδα 5+1 και την Τεχεράνη προέβλεπε ότι το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας θα τελούσε υπό μακρόχρονους, αυστηρούς περιορισμούς και υπό μόνιμη επιτήρηση, προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο η χώρα να χρησιμοποιήσει ουράνιο ή πλουτώνιο για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Η συμφωνία, που αρχικά υπέγραψαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία, προέβλεπε ταυτόχρονα ότι σε αντάλλαγμα, θα αίρονταν οι κυρώσεις που έπλητταν την ιρανική οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία πέρυσι.

Στην επιστολή, γίνεται λόγος για την εκτόξευση, τον Φεβρουάριο, ενός ιρανικού δορυφόρου με όχημα έναν πύραυλο «Σαφίρ», που οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι εκπληρώνει τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί οπλικό σύστημα ικανό να φέρει πυρηνική γόμωση.

Ακόμη, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες αναφέρονται στην παρουσίαση, επίσης τον Φεβρουάριο, μιας νέας εκδοχής του πυραύλου εδάφους-εδάφους «Ντεζφούλ», που επίσης θεωρούν ότι είναι «πολύ πιθανό» να μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Η ιρανική δραστηριότητα ως προς την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων «παραμένει ζήτημα που μας προκαλεί βαθιά ανησυχία», διότι «έχει αποσταθεροποιητική επίπτωση στην περιοχή και αυξάνει τις υπάρχουσες εντάσεις», τονίζεται στο κείμενο, που υπογράφεται από τον πρεσβευτή της Γερμανίας Κρίστοφ Χόισγκεν, τον πρεσβευτή της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ και την πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρεν Πιρς.

Οι τρεις ευρωπαίοι διπλωμάτες ζητούν από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «πλήρη και λεπτομερή» παρουσίαση της ιρανικής δραστηριότητας στο πεδίο της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων στην προσεχή αναφορά του στο ΣΑ όσον αφορά την Ισλαμική Δημοκρατία.

Έκκληση του ΥΠΕΞ της Γερμανίας να υπάρξει νέος οδικός χάρτης για τον πυρηνικό αφοπλισμό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας απηύθυνε έκκληση να καταρτιστεί νέο σχέδιο για τον πυρηνικό αφοπλισμό χθες, Τρίτη, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένη στο ζήτημα της μη- διάδοσης των πυρηνικών όπλων, στην οποία προέδρευσε ο ίδιος.   «Χρειαζόμαστε έναν οδικό χάρτη που θα μας ξαναβάλει στον σωστό δρόμο όσον αφορά τον πυρηνικό αφοπλισμό», επισήμανε ο Μάας. Αναφέρθηκε σε τρία στοιχεία στα οποία κατ’ αυτόν πρέπει να δοθεί έμφαση: την αύξηση της διαφάνειας, την περαιτέρω ανάπτυξη μηχανισμών επαλήθευσης και τη σύναψη νέων συμφωνιών για τον αφοπλισμό.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι εφικτές περαιτέρω μειώσεις, χωρίς αυτές να σημάνουν οποιαδήποτε ζημία για την ασφάλεια» των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, είπε ο Μάας. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέμεινε στο ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία «μπορούν και πρέπει» να συνεχίσουν να μειώνουν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών και των πυραύλων που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους. Πριν από τη συνεδρίαση, ο γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του διότι ορισμένες χώρες δεν τηρούν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), κάτι το οποίο θα μπορούσε να εξωθήσει και άλλες να εντείνουν τις προσπάθειες για να μεγεθύνουν προϋπάρχοντα οπλοστάσια ή να αποκτήσουν δικά τους για πρώτη φορά.