Γερμανία: Ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης

Γερμανία: Ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης

Σχεδόν 80 μέρες μετά τις εκλογές η Μέρκελ καταβάλει από σήμερα νέα και ύστατη προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το βράδυ συνέρχονται για πρώτη φορά μετά και το πράσινο φως του κομματικού συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών οι πρόεδροι των τριών δυνητικών εταίρων, CDU/CSU και SPD καθώς και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τους ομάδων προκειμένου να διερευνήσουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και τα πιθανά σημεία σύμπλευσης, και φυσικά να εξετάσουν τα επόμενα βήματα. Ανοιχτό παραμένει προς το παρόν ποια ακριβώς μορφή θα μπορούσε να έχει μια πιθανή νέα συγκυβέρνηση των μεγάλων κομμάτων.

Από την Groko στην KoKo;

Δεδομένων των εσωκομματικών και όχι μόνον αντιστάσεων κατά της αναβίωσης του μεγάλου συνασπισμού υπό την κλασσική του μορφή, οι Σοσιαλδημοκράτες φέρονται να εξετάζουν ένα νέο μοντέλο κυβερνητικής συνεργασίας. Κεντρικός πυρήνας του «συνασπισμού συνεργασίας» (έχει εισαχθεί πλέον ο όρος KoKo από το Kooperationskoalition έναντι του μεγάλου συνασπισμού GroKo που προέρχεται από το Große Koalition) που παρουσίασε ο Μάρτιν Σουλτς είναι η εκ προοιμίου συμφωνία επί συγκεκριμένων κομβικής πολιτικής σημασίας ζητημάτων, τα οποία θα προωθούν και θα ψηφίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης από κοινού στη Βουλή.

Σε όλα τα υπόλοιπα που δεν θα έχουν αποτυπωθεί στο κείμενο της κυβερνητικής συνεργασίας θα μπορούν να αναζητούνται νέες κοινοβουλευτικές συνεργασίες και συμμαχίες. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο, ευέλικτο σχήμα διακυβέρνησης, το οποίο φέρεται να προκρίνει η αριστερή πτέρυγα του SPD.

Η «πολιτική εκδοχή μιας ελεύθερης σχέσης»

Η «πολιτική αυτή εκδοχή μιας ελεύθερης σχέσης» όπως σχολιάζει σκωπτικά το Spiegel δεν φαίνεται όμως να βρίσκει σύμφωνους τους Χριστιανοδημοκράτες. Ηγετικά στελέχη των συντηρητικών υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη μορφή διακυβέρνησης ενέχει κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. «Δεν μπορείς εν μέρει να κυβερνάς και εν μέρει να αντιπολιτεύεσαι», παρατήρησε ο αρχηγός των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Ζέεχοφερ ενώ η αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ επισήμανε ότι «είτε το κάνεις σωστά είτε καθόλου».

Πάντως και το σενάριο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας μπορεί μάλλον να απορριφθεί αφού η ίδια η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά, με το επιχείρημα ότι δεν συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα. Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας αντίθετα, τάσσεται η οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Σε περίπτωση που αποτύχει και η νέα προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα είναι πλέον μονόδρομος.

Πηγή: Deutsche Welle