Γερμανία: Καμία συζήτηση για νέο ελληνικό πρόγραμμα τώρα

REUTERS

Μετά τον Απρίλιο του 2014 θα μπει στο τραπέζι το θέμα, ανανκοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Καμία συζήτηση για νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν θα διεξαχθεί πριν από τον Απρίλιο του 2014, τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μαριάνε Κοτέ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να τοποθετηθεί κανείς, ούτε σε ό,τι αφορά το ύψος ενδεχόμενης βοήθειας, αλλά ούτε και αν θα συνεπάγεται νέα μέτρα.

«Το θέμα ενός νέου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη. Θα το συζητήσουμε την επόμενη χρονιά, όταν θα έχουμε πιο ακριβή στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική κατάσταση», δήλωσε η κ. Κοτέ στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Νόρμπερτ Μπάρτλε, είπε «Όχι» σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και σε επιπλέον χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ο αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας χρηματοδοτικής βοήθειας, εφόσον η Αθήνα πληροί τις προϋποθέσεις.

Διαβάστε ακόμη: Reuters: «Απόφαση το Νοέμβριο για Ελλάδα – Πολιτικά αδύνατο το κούρεμα»

«Με ένα δεύτερο «κούρεμα» του χρέους δεν λύνονται τα προβλήματα της Ελλάδας. Αντιθέτως», δηλώνει ο κ. Μπάρτλε, σε συνέντευξή του σε γερμανική ιστοσελίδα, ότι έτσι «δίδεται η εντύπωση ότι αρκεί να είναι κανείς διστακτικός και αρκετά ανθεκτικός και τότε θα του διαγραφούν τα χρέη», ενώ η συνέπεια είναι νέα ελλείμματα. Προβλέπει δε ότι σε αυτή την περίπτωση, το αργότερο το 2020, θα βρισκόμασταν και πάλι στο ίδιο ύψος χρέους.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τονίζει την ανάγκη «να εξαλειφθούν τα δομικά ελλείμματα και να γίνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας ότι «με «κούρεμα» του χρέους αφαιρείται αυτή η πίεση».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιπλέον χρηματοδοτικής ανάγκης για την Ελλάδα, ο κ. Μπάρτλε διευκρινίζει ότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί από σήμερα και σημειώνει ότι η Αθήνα μπορεί να ελπίζει μόνο αν εκπληρώσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Στα 47 δισ. ευρώ υπολογίζει το ΔΝΤ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας

«Στα μέσα του 2014 θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε αν υπάρχει νέα ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας- κι αν ναι, τι ύψους», δηλώνει και χαρακτηρίζει τα νούμερα που συζητούνται τώρα ως «εκτιμήσεις», καθώς, όπως λέει, ακόμη δεν είναι καθόλου σαφές πώς θα πάνε οι ιδιωτικοποιήσεις και ποια αποτελέσματα θα έχουν και άλλα μέτρα της κυβέρνησης.

Αναφέρει ωστόσο ότι αν αποδειχτεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα χρηματοδότηση, υπάρχει βούληση να βοηθηθεί η χώρα. «Φυσικά, προϋπόθεση είναι να εκπληρώσει και η Ελλάδα τους όρους που έχουν τεθεί»,λέει.

Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε καταφέρεται ακόμη εναντίον των Πρασίνων οι οποίοι ζητούν «κούρεμα» υπό όρους, αλλά και εναντίον όσων ζητούν την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: Είναι νωρίς να μιλάμε για τρίτο πρόγραμμα στήριξης

«Αφενός δεν υπάρχει ακόμα αυτό το εργαλείο και αφετέρου δεν το θέλουμε», δηλώνει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ούτε η Βουλή θα συμφωνούσαν σε κάτι τέτοιο.

«Αν κάνουμε εκ των υστέρων ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕΜΣ, τότε μεθαύριο θα συρρικνωθεί υπερβολικά ο όγκος του Μηχανισμού. Έτσι, όμως, θα τον καθιστούσαμε διάτρητο», επισημαίνει.

Αναφερόμενος δε στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, τονίζει ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και δεν θα χρειαστούν νέα προγράμματα.