Γερμανία και ΗΠΑ παρασύρουν τις μετοχές σε όλη την Ευρώπη

AFP

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα καθώς μειώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ οι ανησυχίες για τον περιορισμό των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) περιόρισαν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 0,4%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών και των εταιρειών λιανικών πωλήσεων.

Η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική εταιρεία Tui καθώς και οι αεροπορικές εταιρείες Wizz Air, Lufthansa και η IAG, που είναι η ιδιοκτήτρια της British Airways, υποχωρούσαν από 1.4% έως 2.5%.

Η εταιρεία DWS, θυγατρική της Deutsche Bank για τη διαχείριση περιουσίας, έκανε βουτιά 10,2% μετά από δημοσίευμα ότι οι αμερικανικές Αρχές ερευνούν την DWS σχετικά με τη βιωσιμότητα προϊόντων της. Η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρούσε 1,5%.

Οι επενδυτές έμειναν στο περιθώριο ενόψει της ετήσιας συνόδου του Τζάκσον Χολ που διοργανώνει η Fed καθώς η ομιλία του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, είναι πιθανόν να δώσει ενδείξεις για τον σχεδιασμό της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με τον περιορισμό (tapering) του προγράμματος στήριξης.

«Θεωρούμε ότι όσοι αναμένουν ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τη μορφή και το χρονοδιάγραμμα του tapering των αγορών ομολόγων πιθανόν να απογοητευθούν», δήλωσε οικονομολόγος της Generali Investments, προσθέτοντας: «Τα τελευταία στοιχεία παραμένουν ισχυρά, αλλά η δυναμική υποχωρεί και οι φόβοι για τον πληθωρισμό δεν έχουν αυξηθεί».

Έρευνα σε Γερμανούς καταναλωτές έδειξε ότι μειώθηκε η διάθεσή τους για αγορές λόγω της επιτάχυνσης του πληθωρισμού και της αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19. Χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι και το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας αύξησε το βασικό επιτόκιό της από τα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, στην πρώτη τέτοια κίνηση που γίνεται από μεγάλη ασιατική οικονομία.

Συγκρατεί δυνάμεις το ελληνικό Χρηματιστήριο

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και συνολικά κέρδη 3,68%. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00, διαμορφώνεται στις 913,10 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,15%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 915,71 μονάδες (+0,14%) και κατώτερη τιμή στις 911,83 μονάδες (-0,28%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 15,36 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,20%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,31%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (+1,39%), της Aegean Airlines (+0,93%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,91%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ (-0,79%), της Lamda Development (-0,78%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-0,66%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της τεχνολογίας (+1,05%) και των Τραπεζών (+0,42%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-0,77%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-0,76%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Attica Bank και η Alpha Bank με 1.821.993 και 1.277.603 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 1,462 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 1,298 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 53 μετοχές, 48 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Profile +6,91% και Ίλυδα +6,29%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ακρίτας -12,32% και Attica Bank -7,90%.