Γερμανία: Ρεκόρ ξένων επενδύσεων το 2014

Γερμανία: Ρεκόρ ξένων επενδύσεων το 2014

Νέο ιστορικό υψηλό για τις ξένες επενδύσεις που προσελκύει η Γερμανία.

Στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι ξένες επενδύσεις που προσέλκυσε η Γερμανία εντός του 2014. Ο αριθμός των νέων επενδυτών που δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στη γερμανική οικονομία αυξάνεται διαρκώς και για τη χρονιά που πέρασε διαμορφώθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ. Σημαντική ώθηση στις επενδύσεις στη Γερμανία δίνει το κινεζικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κρατικό οργανισμό εμπορίου και επενδύσεων GTAI.

Ειδικότερα, οι ξένοι επενδυτές ξεκίνησαν 1.199 νέα έργα στη Γερμανία το 2014, ποσό αυξημένα κατά ένα πέμπτο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με την αξία τους ενισχυμένη κατά 18,5% από 2,7 δισεκατομμύρια. Οι επενδύσεις αυτές μεταφράζονται σε 16.000 νέες θέσεις εργασίες στη Γερμανία για το 2014.

Ο επικεφαλής του κρατικού οργανισμου εμπορίου και επενδύσεων GTAI, Αχίμ Χαρτίγκ, σχολιάζοντας τα στοιχεία ανέφερε: «Η Γερμανία είναι ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη και μια από τις πλέον ταχέως αναπτυσσόμενες βιομηχανικές χώρες» και προσέθεσε:

«Αυτό είναι πολύ ελκυστικό για τους επενδυτές. Στα πλεονεκτήματά της Γερμανίας συγκαταλέγονται οι καλές υποδομές, οι ευνοϊκές συνθήκες στην καρδιά της Ευρώπης και το καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό».

Παράλληλα, σημειώνεται πως ο μεγαλύτερος αριθμός επενδυτών προέρχεται από την Κίνα, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν στη δεύτερη θέση. Πέρυσι, η Κίνα ξεκίνησε 190 έργα στη Γερμανία – 37% περισσότερα από το 2013- σε διάφορους τομείς που σχετίζονται από την παραγωγή έως την έρευνα και την ανάπτυξη.

Οι αμερικανοί επενδυτές υλοποίησαν 168 νέα έργα, ενώ οι Ελβετοί ανέλαβαν 130. Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότεροι από τους μισούς επενδυτές προέρχονταν από την Ευρώπη, με την Γερμανία να αποτελεί επενδυτικό προορισμό για εταιρίες της νότιας Ευρώπης λόγω του σταθερού οικονομικού της περιβάλλοντος.