Γερμανία: Συρρίκνωση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για το 2023

Γερμανία: Συρρίκνωση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για το 2023
Photo: AFP

Σε περιβάλλον οικονομικής συρρίκνωσης κινήθηκε για το σύνολο του 2023 η Γερμανία, επιβεβαιώνοντας την αρνητική πορεία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Destatis, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% τόσο για το 2023 όσο και για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.  Η μέτρηση κινήθηκε εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο τομέας της μεταποίησης -εξαιρουμένων των κατασκευών- υποχώρησε κατά 2%, με αιχμή τη μείωση της παραγωγής στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Η συνολική οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία το 2023 παρουσίασε υστέρηση σε ένα περιβάλλον που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από πολλαπλές κρίσεις. Παρά τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών, αυτές παρέμειναν υψηλές σε όλα τα στάδια της οικονομικής διαδικασίας και επιβάρυναν την οικονομική ανάπτυξη» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Destatis.

«Οι δυσμενείς συνθήκες χρηματοδότησης λόγω της αύξησης των επιτοκίων και η ασθενέστερη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση έφεραν επίσης το τίμημά τους» προστίθεται από την ομοσπονδιακή στατιστική αρχή.

Το Reuters σημειώνει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, μετά την αναθεώρηση της στατιστικής υπηρεσίας.

Η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης. Με τη στασιμότητα του τρίτου τριμήνου, η γερμανική οικονομία «γλυτώνει» την ύφεση, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com