Γερμανικές εκλογές: Αποδυναμωμένη Μέρκελ, κατάρρευση Σουλτς και ακροδεξιό σοκ

Γερμανικές εκλογές: Αποδυναμωμένη Μέρκελ, κατάρρευση Σουλτς και ακροδεξιό σοκ

Στην πρώτη θέση με τουλάχιστον 12 μονάδες διαφορά οι Χριστιανοδημοκράτες. Πάνω από 13% το ακροδεξιό AfD.

 

Αποδυνάμωση του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, ακόμη μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές για τους Σοσιαλδημοκράτες και ένα ακροδεξιό σοκ επεφύλλασαν οι γερμανικές κάλπες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Με βάση με την πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος που μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) λαμβάνει 32,9%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 20,8%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 13,1 %, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερα 8,9%.

Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμμετοχή των ψηφοφόρων άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.

Διαβάστε ακόμη: Απογοήτευση Μέρκελ: «Ήλπιζα σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα»

Σουλτς: Πικρή ημέρα για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες

Παρά την αναμενόμενη ήττα των σοσιαλδημοκρατών -ήδη από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής οι πληροφορίες έλεγαν ότι το SPD θα κυμανθεί γύρω στο 20% – η υποδοχή του Μάρτιν Σουλτς στα γραφεία του κόμματος, στο Willy Brandt Haus ήταν θερμή. Ακόμα θερμότερα χειροκρότησε το ακροατήριο  την δήλωσή του ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση και θα προτιμήσει τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Η φήμη ότι πρόκειται να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος πάντως δεν επιβεβαιώθηκε.  Ο κ. Σουλτς ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην προεκλογική καμπάνια του SPD, ιδίως την νεολαία του κόμματος. Παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του, την μεγαλύτερη στην μεταπολεμική ιστορία του SPD και έκανε λόγο για ανασύσταση του SPD ήδη από αύριο. Δήλωσε ότι επιθυμεί την περαιτέρω παραμονή του στην προεδρία του κόμματος και καταχειροκροτούμενος πρόσθεσε ότι «οι ψηφοφόροι δεν μας έδωσαν την εντολή να συγκυβερνήσουμε και πρότεινα στην ηγεσία του κόμματος να περάσουμε στην αντιπολίτευση», αποκλείοντας έτσι την συμμετοχή του κόμματός του στην επόμενη κυβέρνηση. Επισήμανε επίσης ότι η κ. Μέρκελ και το κόμμα της σε όλη την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα έδειξε την προτίμησή της για ένα συνασπισμό μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) και τους Πράσινους (Die Gruenen). Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκραιτκού Κόμματος δήλωσε επίσης ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. «Χάσαμε τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε επίσης τη βαθιά του λύπη για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία», την οποία χαρακτήρισε ντροπή για την χώρα του και προανήγγειλε μια αντιπολίτευση προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, θέμα για το οποίο έδωσαν με πάθος τη μάχη όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στην προεκλογική περίοδο.

Με την σαφή αυτή θέση του προέδρου του SPD, ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει πλέον στον μεγάλο συνασπισμό της κυβέρνησης, η μοναδική δυνατότητα τη οποία έχει πλέον η κ Μέρκελ είναι να συζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, του λεγόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα», από τα χρώματα των επίδοξων εταίρων της, δηλαδή  με το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) και τους Πράσινους.

Διαβάστε ακόμη: Πώς έγινε η ακροδεξιά τρίτη πολιτική δύναμη στη Γερμανία

Τέλος στον μεγάλο κυβερνητικό σχηματισμό Σοσιαλδημοκρατών – Χριστιανοδημοκρατών

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα επιλέξει να μείνει στην αντιπολίτευση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τόμας Όπερμαν, μετά την ανακοίνωση της πρώτης πρόγνωσης αποτελέσματος.

«Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Για μας, ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε.

Εάν πράγματι αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, μεταξύ CDU/CSU και SPD, θα πρέπει από την Δευτέρα να διερευνηθούν οι δυνατότητες για τον σχηματισμό συνασπισμού “Τζαμάικα”, μεταξύ CDU/CSU, Φιλελεύθερων (FDP) και Πρασίνων.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αποτελούν πολιτικό σεισμό για την Γερμανία, καθώς, όπως έγινε γνωστό, περίπου 1,5 εκατομμύριο ψήφοι της AfD προέρχεται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκατομμύριο από πρώην ψηφοφόρους της CDU/CSU και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα. Οι δε Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σημείωσαν το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους, με 38%.

Φιλελεύθεροι: Να μην αποκλείουν από τώρα οι Σοσιαλδημοκράτες τη συμμετοχή στην κυβέρνηση

Κριτική στον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς για την δήλωσή του ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό άσκησε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείει εκ προοιμίου κάτι τέτοιο, αλλά η απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην ουσία των προγραμμάτων. “Έχουμε όλοι ευθύνη”, δήλωσε ο κ Λίντνερ, κατά την διάρκεια του “Κύκλου του Βερολίνου”, τηλεοπτικής συζήτησης στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων της ‘Αγγελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς.

“Όχι” στον συνασπισμό “Τζαμάικα” λένε οι περισσότεροι ψηφοφόροι

Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό “Τζαμάικα” μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.

Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.

Ωστόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό “Τζαμάικα”.

Διαβάστε ακόμη: Πέντε κρίσιμες πτυχές των γερμανικών εκλογών

Άνοιξε η όρεξη των ακροδεξιών

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), δεσμεύθηκε σήμερα «να αλλάξει αυτή τη χώρα» μετά την ιστορική νίκη που κατέγραψε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, συγκεντρώνει το 13,5%.

«Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

Φουκς: Δεν πρέπει να θεωρούμε όλους τους ψηφοφόρους του AfD ναζιστές

Ο Μίχαελ Φουκς, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται όλοι οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ναζιστές.

«Δυστυχώς είναι διάφοροι άνθρωποι από εμάς που είναι απογοητευμένοι, επειδή εγκαταλείψαμε κάποια συντηρητικά στοιχεία», δήλωσε ο Φουκς μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ).

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στην ψήφιση του νόμου που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Πώς βλέπει τον συνασπισμό Τζαμάικα (CDU/CSU μαζί με Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες); «Θα είναι πολύ πολύ δύσκολο. Στην πραγματικότητα δεν είμαστε τρία, αλλά τέσσερα κόμματα. Και ένα σημαντικά αποδυναμωμένο CSU θα πρέπει να παρουσιάσει νέο προφίλ. Αυτό δεν θα κάνει πιο εύκολο τον συνασπισμό», σχολίασε.

Οι όροι των Πρασίνων για συμμετοχή στην κυβέρνηση

Η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ δήλωσε ότι μία ισχυρότερη Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες για το κόμμα του και ότι θα δει εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.