Γερμανικά ΜΜΕ: Πού πήγαν τα χρήματα που πήρε η Ελλάδα για το προσφυγικό;

Γερμανικά ΜΜΕ: Πού πήγαν τα χρήματα που πήρε η Ελλάδα για το προσφυγικό;
IDOMENI, GREECE - MARCH 21: Refugees are seen in the makeshift camp at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni on March 21, 2016. Refugees' "journey of hope" towards Western European countries where they dream of having a better life ends in the Balkans following the latest deal between Turkey and EU. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)

Στην υπόθεση της φερόμενης κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων αναφέρονται οι γερμανικές εφημερίδες και ΜΜΕ.

Για το πού βρίσκονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια που χορηγήθηκαν για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα αναρωτιούνται οι γερμανόφωνες εφημερίδες και ΜΜΕ. Μερικοί από τους χαρακτηριστικότερους τίτλους είναι οι εξής: «Χάθηκε ο έλεγχος: έκαναν φτερά χρήματα της ΕΕ για προσφυγικούς καταυλισμούς» (n-tv.de), «Έρευνες στην Ελλάδα για την διάθεση κονδυλίων της ΕΕ σε πρόσφυγες» (Zeit Online) και «Η Αθήνα διεξάγει έρευνες για τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων στα κέντρα υποδοχής προσφύγων» (orf.at).

Συγκεκριμένα, το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό πρόγραμμα n-tv γράφει στην ιστοσελίδα του: «Περίπου 1,6 δισ. ευρώ έχουν διαθέσει οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όμως στα προσφυγικά κέντρα δεν φθάνουν οι πόροι στο σύνολό τους. Η δικαιοσύνη διερευνά τώρα το ενδεχόμενο χρήματα να μπήκαν σε τσέπες αξιωματούχων. (..) Αυτό που απουσιάζει μέχρι σήμερα ωστόσο είναι σαφείς αποδείξεις».

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί παροχής υπηρεσιών

Σε εκτενές άρθρο για τη κατάσταση των προσφύγων σε Ιταλία, Ελλάδα και Βοσνία η εφημερίδα Tagesspiegel σημειώνει αναφορικά με την Ελλάδα: «”Εθνική ντροπή” αποκαλεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριακός Μητσοτάκης τα υπερπλήρη κέντρα προσφύγων, όπως στη Λέσβο. Το ενδιαφέρον του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Μόρια αυξήθηκε, μιας και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πρέπει να απαντήσει σε κατηγορίες που φέρουν γνωστούς του επιχειρηματίες να έχουν κακοδιαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια “φουσκώνοντας” λογαριασμούς παροχής υπηρεσιών σε καταυλισμούς.

Ο ελληνικός στρατός ανέλαβε εν μέρει τη λειτουργία ή τη σίτιση προσφυγικών κέντρων ή την ανέθεσε σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών. Την υπόθεση έφερε στο φως αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” που πρόσκειται στην ΝΔ και δημοσιεύει σχεδόν καθημερινά μια νέα πτυχή. Λάδι στη φωτιά έριξε ο υπ. Άμυνας καταθέτοντας μήνυση κατά του εκδότη, του αρχισυντάκτη και της δημοσιογράφου της εφημερίδας».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα Die Zeit γράφει στην ιστοσελίδα της: «Ο Άρειος Πάγος διέταξε τη διεξαγωγή ερευνών για πιθανές ατασθαλίες στη διαχείριση πόρων για το μεταναστευτικό. Με την απόφαση αυτή το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο αντιδρά σε δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται σε κακοδιαχείριση στην προσφυγική πολιτική, καθώς και για πιθανή κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την κυβέρνηση».