Γερμανικές εκλογές: Βέβαιοι για τη νίκη στο CDU, παρά τη δημοσκοπική πτώση

Γερμανικές εκλογές: Βέβαιοι για τη νίκη στο CDU, παρά τη δημοσκοπική πτώση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρά τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της εικόνας για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και τον ίδιο προσωπικά στις δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης για την καγκελαρία, ο Άρμιν Λάσετ, δηλώνει πεπεισμένος ότι το κόμμα του, μαζί με την βαυαρή αδελφή Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), θα κερδίσει τελικά τις εκλογές του επόμενου μήνα.

Είναι επίσης σίγουρος ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ, την γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν χθες στην ταμπλόιντ εφημερίδα Bild.

Το ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί ότι δεν θα σχηματιστεί συμμαχία που θα αποκλείει τη Χριστιανική Ένωση από την κυβέρνηση, πρόσθεσε.

«Δίνουμε μάχη για να φθάσουμε όσο πιο κοντά είναι δυνατόν στο 30% των ψήφων», σημείωσε ο κ. Λάσετ.

Πέντε εβδομάδες προτού οι Γερμανοί προσέλθουν στις κάλπες, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν πλέον φθάσει τους συντηρητικούς της απερχόμενης καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, υπέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που δημοσιεύθηκε χθες.

Είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2017 που τα δύο κόμματα έχουν ίσο ποσοστό ως προς τις προθέσεις ψήφου σε έρευνα του συγκεκριμένου ινστιτούτου.

Η Χριστιανική Ένωση, που ως τώρα διατηρούσε λιγότερο ή περισσότερο ευρύ προβάδισμα, είδε το ποσοστό της να πέφτει τρεις μονάδες, στο χαμηλότερο ποσοστό της που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνα του INSA: στο 22%. Οι Σοσιαλδημοκράτες, από την άλλη, είδαν το ποσοστό τους να αυξάνεται δυο μονάδες και να φθάνει επίσης στο 22%.

Η δημοσκόπηση αυτή αποτελεί «κλήση αφύπνισης», παραδέχθηκε ο κ. Λάσετ.

Κατά την ίδια έρευνα, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς, διευρύνει το προβάδισμά του στο υποθετικό ερώτημα της απευθείας εκλογής καγκελαρίου: το 34% του δείγματος δήλωσε ότι τον προτιμά (+5% σε μια εβδομάδα). Ο κ. Λάσετ είδε το δικό του ποσοστό να συνεχίζει να μειώνεται και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 12% (-3%), ενώ η υποψήφια των Πρασίνων, η Αναλένα Μπέρμποκ, έρχεται τρίτη με το 13% (αμετάβλητο).