Γερμανική «στροφή» για τη νέα λίστα Βαρουφάκη;

Γερμανική «στροφή» για τη νέα λίστα Βαρουφάκη;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel η νέα λίστα είναι βελτιωμένη – Τι λένε στην κυβέρνηση για το Eurogroup.

To γερμανικό περιοδικό Spiegel σε νέο δημοσίευμα του επικαλείται «πηγή ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών» (σ.ε εκτιμάται πως είναι το γερμανικό), σύμφωνα με την οποία η νέα λίστα που απέστειλε η Αθήνα χαρακτηρίζεται βελτιωμένη.

Η ίδια πηγή, τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει διάφορα στην κοστολόγηση οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται είναι πιο συγκεκριμένες και έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα. «Υπάρχει πρόοδος, αν και ακόμα υπάρχει δρόμος να διανυθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως στο ίδιο δημοσίευμα ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtfeldt αναφέρει ότι «η λίστα δεν είναι αρκετή πλέον» και ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα παραβιάσει τις δεσμεύσεις της τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Grexit. «Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στη χρεοκοπία, αλλά δεν πρόκειται να λάβει στήριξη από τους εταίρους της ή από το ΔΝΤ εάν δεν ικανοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις» πρόσθεσε, σημειώνοντας με νόημα ότι «και στο παρελθόν υπήρξαν υποσχέσεις, που τελικά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ».

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη γραμμή στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, να παρέχουν βοήθεια μόνο σε αντάλλαγμα την ψήφιση νόμων. Οι δαπάνες (από τις προηγούμενες κυβερνήσεις) είχαν πράγματι μειωθεί, αλλά οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και η συγκέντρωση φορολογικών εσόδων είχαν ανακοινωθεί από χρόνια και τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν. Ο Τσίπρας δεν είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, αλλά πλησιάζει σε αυτό το σημείο όλο και περισσότερο» εξήγησε ο Johan Van Overtfeldt.

Στο μεταξύ αλλαγή τακτικής φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στο Eurogroup. Σύθμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σχεδιάζει να μην ζητήσει σύγκληση έκτακτου Eurogroup, αλλά να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή του θέματος της ρευστότητας, σε πολιτικό πλέον επίπεδο.

Από το Μαξίμου δεν θέλουν πλέον να πάνε σε ένα έκτακτο Eurogroup, με την πλάτη στον τοίχο, αλλά θα περιμένουν το τακτικό Eurogroup στη Λετονία.

Οι οριστικές αποφάσεις φαίνεται ότι ελήφθησαν κατά την τρίωρη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε ως «διαχειρίσιμη» την έλλειψη της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας διέψευσε δημοσιεύματα ότι υπάρχει ζήτημα για τον Απρίλιο, ενόψει και της καταβολής της δόσης, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, στο ΔΝΤ για τις 9 του τρέχοντος μήνα. Επίσης νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά τη δόση στο ΔΝΤ.