Γερμανικό «χτύπημα» στην ΕΚΤ

Γερμανικό «χτύπημα» στην ΕΚΤ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ζητάει εξηγήσεις από τον Μάριο Ντράγκι για τη «δίχως όριο» αγορά ομολόγων.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να παραπέμψει καταγγελία κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων «δίχως όριο» που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι βλέπει «σημαντικούς λόγους ώστε να υποθέσει ότι (το πρόγραμμα) υπερβαίνει τις αρμοδιότητες νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και κατά τον τρόπο αυτό διαρρηγνύει τις εξουσίες των κρατών μελών και παραβιάζει την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού (τους)».

Στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, (Outright Monetary Transactions) που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι τον Σεπτέμβριο του 2012 κατά την κορύφωση της κρίσης κρατικού χρέους αποδίδεται η μετέπειτα σταθεροποίηση του ευρώ. Η Γερμανία, μέσω της κεντρικής τράπεζας της (Μπούντεσμπανκ), έχει εκφράσει επίσης έντονη αντίδραση για την γενικότερη πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης» που ακολουθεί τον τελευταίο χρόνο η Κεντρική Τράπεζα, όπως η μείωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε σχετικά: Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ