Γερμανικό «φρένο» στη δόση λόγω ΦΠΑ στα νησιά

Γερμανικό «φρένο» στη δόση λόγω ΦΠΑ στα νησιά
Mario Centeno, Portugal's Finance Minister and newly elected President of the Eurogroup, holds a news conference at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, December 4, 2017. REUTERS/Yves Herman

Πάγο στην εκταμίευση των 15 δισ. έβαλε το Βερολίνο, με την Αθήνα να δεσμεύεται στο Eurogroup ότι θα βρει ισοδύναμα 28 εκατ. ευρώ.

Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ συνδέεται με την απόφαση της Αθήνας να μην αυξήσει το ΦΠΑ σε πέντε νησιά, κάτι που δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της έγκρισης της συμφωνίας από το γερμανικό κοινοβούλιο, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, υπήρχε μια δέσμευση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία από την πλευρά μου, παραμένει. Όντως, το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε η έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο συνδέεται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αυξήσει το ΦΠΑ σε πέντε νησιά.

Αυτό ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα. Όλοι ξέρουμε ότι το ποσόν δεν είναι μεγάλο, είναι 28 εκατ. ευρώ και έχουμε τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα είναι για έξι μήνες. Σήμερα, υπήρξε δέσμευση της Ελλάδας ότι θα βρεθούν ισοδύναμα ύψους 28 εκατ. ευρώ από αλλού στον προϋπολογισμό. Αυτό είναι μια σημαντική δέσμευση που θα επιτρέψει και στη γερμανική Βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο αναμένεται να κρατήσει την ίδια στάση και στο αυριανό συμβούλιο του Ταμείου.

Η τελευταία δόση, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα θα εκταμιευτεί τον Αύγουστο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών στις Βρυξέλλες.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σεντένο μαζί με τον Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι οι 18 χώρες ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία.

«Αναμένω ότι αυτό θα γίνει στις αρχές Αυγούστου», πρόσθεσε. O πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια για να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και έχει αναλάβει πλήρως την ιδιοκτησία του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων, κάτι το οποίο «δεν θα πρέπει να αμφισβητείται». Ο Μ. Σεντένο έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό, μετά τη λήξη του προγράμματος, η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, για να μην πλήξει την εμπιστοσύνη την οποία έχει ήδη ξανακερδίσει.

«Η Ελλάδα είναι στο δρόμο επιστροφής στην ομαλότητα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, η οποία θα εκταμιευτεί όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία έγκριση από εθνικό κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δόση θα καταβληθεί αλλά απλώς θα χρειασθεί λίγο περισσότερο χρόνο» ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε από την πλευρά του ότι η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ είναι μια «λεπτομέρεια» σε σχέση με την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ. «Αυτό δεν είναι κάτι που θίγει την τελική εκγαμίευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω, πριν τις 20 Αυγούστου», τόνισε ο Π. Μοσκοβισί.