Γερμανικό «τείχος» στην κινεζική επενδυτική επέλαση

Το Βερολίνο κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να περιορίσει τις επενδύσεις Κινέζων στη χώρα.

Η Γερμανία εντείνει τις προσπάθειες να αποτρέψει να πέσουν σε κινεζικά χέρια βιομηχανίες κρίσιμης σημασίας, αποκτώντας ποσοστό σε διαχειριστή δικτύου υψηλής τάσης και σχεδιάζοντας την άσκηση βέτο στην πώληση μιας εταιρίας μηχανημάτων.

Η κρατική τράπεζα KfW συμφώνησε σήμερα να αποκτήσει ποσοστό 20% στον διαχειριστή δικτύου υψηλής τάσης 50Hertz, αποκρούοντας προσφορά της κινεζικής State Grid.

Το Βερολίνο σχεδιάζει επίσης να ασκήσει βέτο στη σχεδιαζόμενη πώληση σε Κινέζους επενδυτές της Leifeld Metal Spinning, στους πελάτες της οποίας περιλαμβάνονται εταιρίες στους κλάδους αεροδιαστημικής, χημικών και αυτοκινητοβιομηχανίας, δήλωσε κυβερνητική πηγή με γνώση του θέματος.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται αλλά το υπουργικό συμβούλιο είναι πιθανόν να ανακοινώσει την αντίθεσή του στην προτεινόμενη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η πηγή.

Τα μέτρα λαμβάνονται ενώ σε κάποιες χώρες –όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Βρετανία– υπάρχουν ανησυχίες ότι η Κίνα και άλλοι ανταγωνιστές αποκτούν μέσω εξαγορών πρόσβαση σε βασικές τεχνολογίες.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θέλει καλύτερα εργαλεία για να αποτρέπει την εξαγορά γερμανικών εταιριών από επενδυτές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν συνάδουν με τους κανονισμούς της αγοράς.