Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα θέλει λιγότερα κρουαζιερόπλοια

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα θέλει λιγότερα κρουαζιερόπλοια
Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Oosterdam με σημαία Ολλανδίας στο Ναύπλιο, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022. Στο Ναύπλιο κατέπλευσε προερχόμενο από το λιμάνι του Πειραιά, το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Oosterdam με σημαία Ολλανδίας, της εταιρείας Holland America line, στο πλαίσιο της πολυήμερης κρουαζιέρας που κάνει στο Αιγαίο. Περισσότεροι από τους 1.000 επιβάτες, κατά τη διάρκεια της παραμονής του κρουαζιερόπλοιου στο Ναύπλιο, έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την πόλη, καθώς και τους αρχαιολογικούς χώρους σε Μυκήνες και Επίδαυρο. Το Oosterdam είναι το πρώτο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως πλωτό ξενοδοχείο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 στο λιμάνι του Πειραιά. Έχοντας βαπτιστεί το 2003 από την Αυτού Μεγαλειότητα Πριγκίπισσα Margriet της Ολλανδίας, είναι το δεύτερο σε σειρά πλοίο της Vista-Class. Όπως και τα υπόλοιπα πλοία της σειράς, χρησιμοποιεί τεχνολογία φιλική στο περιβάλλον και καύσιμα τύπου Diesel για βέλτιστη ενεργειακή απόδοση. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο γερμανικός Τύπος για τα σχέδια της Αθήνας να περιορίσει τα κρουαζιερόπλοια.

Με αφορμή τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια, τα οποία επισκέπτονται τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, η tagesschau.de γράφει με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει λιγότερα κρουαζιερόπλοια»: «Ο Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος Σαντορίνης, αφήνει τους αριθμούς να μιλήσουν: “Από το 2012 έως το 2019, η κατανάλωση νερού διπλασιάστηκε. Τα επόμενα τρία χρόνια αυξήθηκε κατά ένα επιπλέον 18%. Και στη συνέχεια κατά ένα 22% μέσα σε μόλις έναν χρόνο”. Οι δυνατότητες αφαλάτωσης του νερού θα έπρεπε να επαρκούν για 15 χρόνια. Αποδείχθηκε ωστόσο ότι επαρκούσαν μόνο για πέντε.

Σε συνέντευξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά θα περιοριστούν. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του υπερτουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τουρίστες στα κρουαζιερόπλοια συμβάλλουν καθοριστικά έτσι ώστε να προκαλείται το αδιαχώρητο στα σοκάκια των νησιών, δεν δαπανούν ωστόσο χρήματα σε καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό θα μπορούσαν να έχουν ακόμα και αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική οικονομία. Με άλλα λόγια, αν υπάρχουν υπερβολικά πολλοί επισκέπτες με πλοία, ενδέχεται ενδιαφερόμενοι τουρίστες να αποφύγουν έναν δημοφιλή προορισμό.

Από ό,τι όλα δείχνουν, ο κλάδος της κρουαζιέρας δεν αναμένει μεγάλες περικοπές. Σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και ένα πλοίο αρκεί, για να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των τουριστών σε έναν τόπο. Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Norwegian Epic και το Οdyssey of the Seas είναι τα μεγαλύτερα πλοία που προσεγγίζουν τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους από 4.000 επιβάτες. Ας σημειωθεί ότι τα Φηρά, η πρωτεύουσα της Σαντορίνης, έχουν πληθυσμό περίπου 1.600 κατοίκους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: