Γερμανικός τύπος: Στοίχισε ακριβά η εξέγερση της Ελλάδας προς τους δανειστές

Γερμανικός τύπος: Στοίχισε ακριβά η εξέγερση της Ελλάδας προς τους δανειστές
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο (Δ) κάνουν κοινές δηλώσεις, μετά τη συνάντησή τους, την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015. Επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου ενημερώθηκε από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ /STR

Στρέφοντας το βλέμμα στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στην Ελλάδα το 2015, ο γερμανικός τύπος κάνει απολογισμό της πρώτης χρονιάς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Έναν απολογισμό της πρώτης χρονιάς διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έκανε ο γερμανικός Τύπος στρέφοντας το βλέμμα της στις εξελίξεις της Ελλάδα το 2015.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Berliner Zeitung, «μετά από επτά χρόνια κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία στις αρχές του 2015 με την υπόσχεση να τερματίσει την χρόνια πολιτική περικοπών. Ωστόσο, η αντιπαράθεση με τους δανειστές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ διήρκεσε λίγο και ήταν μάταιη. Η Αθήνα έπρεπε τον Ιούλιο να λυγίσει στις πιέσεις των δανειστών – ειδάλλως θα απειλούνταν με χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη».

Ακόμη, ο αρθρογράφος προσθέτει ότι «η εξέγερση ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας στοίχισε ακριβά στη χώρα. Η αβεβαιότητα γιγαντώθηκε, οι επενδύσεις κατέρρευσαν, το κεφάλαιο διέφυγε, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο διατηρούνται ακόμη».

Παράλληλα ανέφερε ότι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές «κόστισε στους Έλληνες πολύ χρόνο και χρήμα» και επιχειρεί μια εκτίμηση για τη χρονιά που έρχεται.

Ενώ επεσήμανε ότι «είναι ήδη σαφές ότι το 2016 θα είναι ακόμη σκληρότερο για τους Έλληνες. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον περικοπές ύψους έξι δις ευρώ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω. Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη».

«Τα πάντα έμειναν ως είχαν»

Μία παρόμοια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε στην Ελλάδα έκανε σε ανάλυσή του και το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv. Μάλιστα, στο κείμενο που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του σχολιάζει ότι η ελληνική κρίση «ξεχάστηκε, αλλά δεν έχει ξεπεραστεί» και εκτιμά ότι «τίποτα δεν έχει γίνει καλύτερο στην Ελλάδα».

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «έναν χρόνο μετά την ιστορική κυβερνητική αλλαγή τα πάντα στην Ελλάδα έμειναν ως είχαν: Η ανεργία είναι υψηλή, η οικονομία συρρικνώνεται, λύση δεν διαφαίνεται. Η μοναδική διαφορά είναι ότι αυτό δεν γίνεται πλέον ζήτημα».

Κατά τον ίδιο, «12 μήνες και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα κανείς δεν μιλά πλέον για την ελληνική πολιτική ή την οικονομική ανέχεια στην Ελλάδα. Όταν γερμανικά και διεθνή μέσα αναφέρονται στην Ελλάδα το θέμα είναι η δεύτερη μεγάλη κρίση της χρονιάς, η προσφυγική κρίση, το πλήθος των ανθρώπων που έχουν πνιγεί στο Αιγαίο, οι εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένοι που αναζητούν προστασία από τον πόλεμο στην Ευρώπη, κατά προτίμηση στη Γερμανία».

Ακόμη σχολίασε πως «μετά την επανειλημμένη συλλογική ψυχοθεραπεία στην εκλογική κάλπη οι Έλληνες φαίνεται να θέλουν να αφήσουν τα πάντα πίσω τους. Αντί να ψηφίσουν συντηρητικούς ή σοσιαλιστές, οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση, προτιμούν να δώσουν μια ευκαιρία στους αριστερούς. Μοιάζουν να έχουν αντιληφθεί ότι η ΕΕ, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία 15 χρόνια, δεν στοχεύει στην εξομοίωση του επιπέδου διαβίωσης και στην πρόοδο για όλους, αλλά είναι ένας μηχανισμός που διευκολύνει την φοροαποφυγή των πλουσίων και επιβάλλει αυξήσεις φόρων στους φτωχούς. Παρόλα αυτά αποφάσισαν να παραμείνουν».