Γερμανικός Τύπος: Το τέλος του «ερντογανισμού» σήμανε το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη

Γερμανικός Τύπος: Το τέλος του «ερντογανισμού» σήμανε το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη
epa07669627 A handout photo made available by the CHP Press office shows newly elected Istanbul Mayor Ekrem Imamoglu of Republican People's Party (CHP) greets his supporters as they gather during Imamoglu's speech after the Istanbul mayoral elections re-run, in Istanbul, Turkey, 23 June 2019. According to unofficial results Ekrem Imamoglu won the election with 54 percent of the votes. The Turkish Electoral Commission ordered a repeat of the mayoral election in Istanbul for 23 June 2019, after Turkish President Erdogan's AK Party had alleged there was 'corruption' behind his party losing to a candidate of main opposition Republican People's Party's (CHP) in the 31 March 2019 polls. EPA/ONUR GUNAL / CHP PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη εξακολουθεί να κυριαρχεί στα σχόλια του Τύπου σε Γερμανία και Αυστρία.

Να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα της κάλπης σε συνάρτηση με το πολιτικό μέλλον του κ. Ερντογάν, επιχειρεί ο γερμανόφωνος Τύπος.

Η γερμανική Bild σχολιάζει: «Δεύτερο χαστούκι για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης ο πολιτικός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε με 54,03%. Ο αντίπαλός του Μπιναλί Γιλντιρίμ έλαβε 45,09%. Ο δημαρχιακός θώκος μπορεί να αξιοποιηθεί ως εφαλτήριο για ανώτερα αξιώματα. Αυτό το γνωρίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ενρτογάν, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης μεταξύ 1994 και 1998. “Όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία”, είπε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ενόψει του πρώτου γύρου τον Μάρτιο. Οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να είναι η αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν».

Στο ίδιο πνεύμα η Frankfurter Allgemeine σημειώνει: «[…] Η ήττα αυτή εντείνει την εικοτολογία για το εάν μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν, πόσο μάλλον που οι αποχωρήσεις στελεχών θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το κόμμα του, το AKP. Ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αντίπαλο δέος για τον Ερντογάν. Η νίκη της κοσμικής αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές είναι εν πάση περιπτώσει ένα θετικό σημάδι: ο ‘ερντογανισμός’ δεν κατάφερε να συνθλίψει τις δυνάμεις της δημοκρατίας. Οι νέοι άνθρωποι θέλουν μια λειτουργική δημοκρατία, μια φιλελεύθερη πλουραλιστική Τουρκία, που θα προοδεύει και που δεν θα υποφέρει από τις υπέρμετρες φιλοδοξίες του προέδρου».

Η Neue Osnabruecker Zeitung τονίζει: «Σπανίως οι ισχυροί άνδρες αντιλαμβάνονται πότε παύει να λειτουργεί το πολιτικό τους ένστικτο και πότε τελειώνει ο χρόνος τους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Εκβιάζοντας την επανάληψη των εκλογών έπεσε έξω στους υπολογισμούς του. Παρά τους αυταρχικούς μηχανισμούς διακυβέρνησης, που επέβαλε σε βάρος της αντιπολίτευσης και της φιλελεύθερης κοινωνίας, το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία εξακολουθεί να έχει την ικανότητα δημοκρατικών διορθώσεων. Με τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη όμως δεν επισφραγίστηκε ακόμη των πολιτικό τέλος του Ερντογάν. Διότι ένα ακόμη χαρακτηριστικό ισχυρών ανδρών είναι ότι για μεγάλο διάστημα είναι σχετικά ακατάβλητοι».

Η αυστριακή Die Presse, σημειώνει: «[…] Ο κόλαφος που βίωσε ο Ερντογάν στις κάλπες δείχνουν πέραν όλων των άλλων ότι οι δημοκρατικές δομές συνεχίζουν να λειτουργούν. Η ριζική μετατροπή της χώρας σε ένα αυταρχικό κράτος δεν είναι τόσο εύκολη όσο θα ήθελαν οι έχοντες την εξουσία και αυτό παρά την επιρροή τους στα μίντια, παρά τις μαζικές απολύσεις και συλλήψεις. Πολλοί Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να το επιτρέψουν αυτό στον Ερντογάν. Θέλουν έναν διαφορετικό δρόμο».

Πηγή: Deutsche Welle