Γερμανός υπ. Υγείας: Περιορισμοί στα ταξίδια μέχρι να μάθουμε περισσότερα για την «Όμικρον»

Γερμανός υπ. Υγείας: Περιορισμοί στα ταξίδια μέχρι να μάθουμε περισσότερα για την «Όμικρον»
26 November 2021, Hessen, Frankfurt_Main: Passengers move through Frankfurt Airport on Friday. The European Commission says it wants to limit air travel from southern African into the bloc due to fears about a new Covid-19 variant discovered there, following similar moves announced by Britain and Israel. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της ΕΕ χρειάζονται έως ότου γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για την Όμικρον, δήλωσε ο Γερμανός απερχόμενος υπουργός Υγείας Σπαν.

Τα μέτρα για τα ταξίδια που περιορίζουν τις αφίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικά έως ότου γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν.

Στα τέλη Νοεμβρίου τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε 7 χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής αφότου αυτές κατέγραψαν κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία θεωρείται πολύ μεταδοτική.

“Έως ότου μάθουμε περισσότερα, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και ως εκ τούτου να διατηρήσουμε την είσοδο στην Ευρώπη και τη Γερμανία στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο”, δήλωσε ο Γενς Σπαν σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πηγές της ΕΕ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει άμεσο σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών αυτών, απορρίπτοντας δημοσίευμα που επικαλείτο διπλωμάτη, σύμφωνα με τον οποίο αυτό μπορεί να συμβεί.

Ο υπουργός Υγείας της Μάλτας Κρίστοφερ Φερν δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από το συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι επιθυμεί οι φαρμακευτικές εταιρείες να παράξουν μια τροποποιημένη εκδοχή των εμβολίων τους σε λιγότερο από 100 μέρες.

Οι Pfizer/BioNTech, οι βασικοί προμηθευτές εμβολίων κατά της COVID-19 στην ΕΕ, έχουν δηλώσει ότι θα χρειαστούν 100 ημέρες.

“Εκατό ημέρες είναι πιθανόν πολύς καιρός για μας να περιμένουμε για ένα τροποποιημένο εμβόλιο”, δήλωσε ο Φερν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η παραλλαγή Όμικρον θα χρειαστεί ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο, ενώ υπάρχει η υπόθεση ότι οι ενισχυτικές δόσεις μπορεί να επαρκούν για την αντιμετώπιση του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.