Γερμανός υπουργός: Δεν θα αφήσουμε την Lufthansa να ξεπουληθεί

Γερμανός υπουργός: Δεν θα αφήσουμε την Lufthansa να ξεπουληθεί
epaselect epa08323329 Picture released 26 March 2020 shows Lufthansa aircrafts being parked at the airport in Munich, Germany, 25 March 2020. The German parliament on 25 March voted on a series of measures to counter the Coronavirus pandemic in Germany. Among the issues addressed are the Supplementary Budget Act 2020, the so called Corona pack, bankruptcy amid the crisis, Hospital Relief Act, Population protection and social security. EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Θα υπερασπίσουμε τον εαυτόν μας ενάντια στους ξένους επενδυτές που νομίζουν πως μπορούν να πετύχουν τιμές ευκαιρίας για διάσημες γερμανικές εταιρείες», δήλωσε στον Bild ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Η Lufthansa ανήκει στα «ασημικά» της γερμανικής οικονομίας, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο δεν θα αφήσει την αεροπορική εταιρεία να καταστραφεί ούτε να περάσει σε χέρια ξένων επενδυτών, καθώς, όπως εξήγησε, εξαρτώνται από αυτήν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

«Γι’ αυτό ακριβώς και θα εμποδίσουμε ενδεχόμενο ξεπούλημα αυτών των ασημικών», δηλώνει ο κ. Αλτμάιερ σε συνέντευξή του στην σημερινή BILD και εξηγεί ότι ο όμιλος θα διασωθεί από το Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας, το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα και θα έχει στην διάθεσή του «πολλά» δισεκατομμύρια ευρώ. Η στήριξη της εταιρείας, διευκρινίζει, θα συνδέεται βεβαίως και με όρους.

Απευθυνόμενος εμμέσως στην Κίνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα σε αυστηρό τόνο ότι η Γερμανία «θα αντισταθεί σε ξένους επενδυτές οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν σε τιμή ευκαιρίας φημισμένες γερμανικές εταιρείες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στήριξη του κράτους θα λάβει και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος πλήττεται σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο κ. Αλτμάιερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και πάλι σύστημα επιδότησης της απόσυρσης παλαιών οχημάτων για την αγορά νέων. «Προσωπικά θυμάμαι πολύ καλά την περίοδο 2008-9. Τότε είχαμε αποφασίσει ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα απόσυρσης, το οποίο όμως τελικά συνέβαλε σημαντικά στην επιστροφή στην ανάπτυξη – ήταν καλό και για την αυτοκινητοβιομηχανία και για τις θέσεις εργασίας», αναφέρει ο υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή τη φορά, εφόσον εφαρμοστεί ανάλογο μέτρο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προστασία του κλίματος.

Ο κ. Αλτμάιερ αναφέρεται στη συνέντευξή του και σε άλλους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι μπορούν να περιμένουν κρατική στήριξη. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για την γαστρονομία και τον τουρισμό, αλλά και για επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι με την ώθηση που θα δοθεί, θα επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα, θα ξοδεύονται περισσότερα χρήματα και «θα κυλούν και πάλι τα ευρώ».

Αναφερόμενος πάντως στην προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για συντονισμό των μέτρων χαλάρωσης των περιορισμών για την πανδημία, ο υπουργός Οικονομίας δηλώνει «απογοητευμένος» από την στάση των κυβερνήσεων κάποιων κρατιδίων. «Για το μέλλον, εύχομαι περισσότερη ενότητα», λέει χαρακτηριστικά.