Γεροβασίλη: Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα όσα συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς

Γεροβασίλη: Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα όσα συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς
Ç ÊõâåñíçôéêÞ Åêðñüóùðïò ¼ëãá Ãåñïâáóßëç ìéëÜ êáôÜ ôçí äéÜñêåéá ôçò åíçìÝñùóçò ôùí äéáðéóôåõìÝíùí ðïëéôéêþí óõíôáêôþí , Ôñßôç 19 Áðñéëßïõ 2016. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες της πρότασης, αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή».

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων», ανέφερε πριν λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το πακέτο μέτρο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

«Με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν την συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη και σημείωσε ότι αυτό γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω, και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται», ότι «γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος» και ότι «το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων».

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές καταγράφονται στην επίσημη έκθεση της Eurostat αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία, λόγω των σκληρών προσπαθειών της κυβέρνησης, έχει καταφέρει να υπεραποδώσει και, όχι μόνο να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7%».

Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας

Όσον αφορά το ΔΝΤ, η κα Γεροβασίλη σημείωσε ότι το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας. Αυτή τη στάση, όπως τόνισε, τηρεί το ΔΝΤ παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις και την προφανή διάθεση να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

«Οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», ανέφερε επίσης η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνηση του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και τόνισε ότι αυτό είναι το όριο της συμφωνίας.

Πάνω σε αυτή την βάση, όπως ανέφερε, θα συνεχιστούν το απόγευμα οι συζητήσεις με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Αναφερόμενη στην επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, είπε η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική την δημόσια δήλωση του κ. Τουσκ, με την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup, σε καθορισμένη ημερομηνία, τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Ως ιδιαίτερα θετική επισημαίνει η κυβέρνηση και τη δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

«Ο κ. Πιτέλα αναφέρεται σε εκβιασμό προς την Ελλάδα και ζητά μια δίκαιη συμφωνία, στην οποία θα περιλαμβάνεται και ελάφρυνση του χρέους», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκαλεί την Τετάρτξ, εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.