Γεροβασίλη: Συγκλίνουν ικανοποιητικά οι θέσεις κυβέρνησης-Θεσμών

Γεροβασίλη: Συγκλίνουν ικανοποιητικά οι θέσεις κυβέρνησης-Θεσμών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξεταστική επιτροπή για την λίστα Μπόργιανς άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

«Οι επαφές σε επίπεδο κλιμακίων συνεχίζονται, και η εκτίμηση μας είναι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών συγκλίνουν αρκετά ικανοποιητικά. Χρειάζεται να διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ», ανέφερε για την πορεία των διαπραγματεύσεων η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε πως η κυβέρνηση κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές προς αυτή την κατεύθυνση. Ανέφερε δε ότι από ευρωπαϊκής πλευράς, τόσο σε πολιτικό όσο και επίπεδο θεσμών, έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνει στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την «λίστα Μπόργιανς» σχετικά με τις ευθύνες τις προηγούμενης κυβέρνησης άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η εκπρόσωπος σημείωσε ότι η στάση της ΝΔ στο θέμα αυτό, είναι παραπλανητική στο ότι δεν υπήρχε λίστα καταθετών και αναφέρθηκε στα έγγραφα που είχε αποστείλει στην Αθήνα ο Έλληνας πρόξενος στα οποία, όπως επισήμανε η κ. Γεροβασίλη αναφέρονταν ότι η τότε κυβέρνηση απέρριψε το 2012 πρόταση για συνεργασία, στο υψηλότερο επίπεδο.

Είναι ανάγκη να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος , να διερευνηθεί σε βάθος αυτή η υπόθεση και δεν αποκλείεται και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος προαναγγέλλοντας ότι η υπόθεση αυτή θα έχει συνέχεια.

Έτοιμη για την πρόκληση του προσφυγικού η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει, εξαιτίας αυξημένων προσφυγικών ροών, όσο δύσκολη και αν είναι αυτή, δήλωσε πριν λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα.

«Η πρακτική των χωρών μελών της ΕΕ -και μάλιστα σε θέματα τόσο μεγάλης σημασίας όσο το προσφυγικό- είναι πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη και έρχεται σε αντίθεση με ομόφωνες αποφάσεις θεσμικών οργάνων της ΕΕ» υπογράμμισε. Αναφερόμενη στις κινήσεις της Αυστρίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι η Ελλάδα προέβη σε διάβημα προς την Αυστρία για τη μη πρόσκληση της χώρας μας στις διαδικασίες που ξεκίνησε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ολλανδική Προεδρία της ΕΕ για όλες αυτές τις εξελίξεις.

Η κα. Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και σήμερα τις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης. Ανέφερε ακόμη ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προβάλλονται σήμερα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει και ο ίδιος. «Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί, η συμφωνία όπως αποφάσισε ομόφωνα το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι οι συζητήσουν θα καταλήξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι σύνθετη καθώς ακόμη και αυτά που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, σήμερα αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους συγκεκριμένων κρατών μελών ή και μη μελών της ΕΕ, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα.