Γεροβασίλη: Θα είναι υποψήφια απέναντι στον Κασσελάκη – «Ρόλος του προέδρου να ενώνει, όχι να απειλεί»

Γεροβασίλη: Θα είναι υποψήφια απέναντι στον Κασσελάκη – «Ρόλος του προέδρου να ενώνει, όχι να απειλεί»
Ç âïõëåõôÞò ôïõ ÓÕÑÉÆÁ-ÐÓ ¼ëãá Ãåñïâáóßëç, öèÜíåé óôá ãñáöåßá ôïõ êüììáôïò ãéá íá ðáñáóôåß óôçí óõíåäñßáóç ôçò ÐïëéôéêÞò Ãñáììáôåßáò, ôç ÄåõôÝñá 19 Öåâñïõáñßïõ 2024. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ηγεσία του κόμματος.

«Πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι ο αντίπαλός μας: η αισχροκέρδεια, η αδικία, η ανισότητα, η διαφθορά, τα ρουσφέτια, αντίπαλός μας είναι η Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και υπογράμμισε: «Δεν είναι αρένα το συνέδριο. Όχι άλλοι εχθροί ανάμεσά μας, όχι άλλος διχασμός».

«Σύντροφοι δεν πάει άλλο, η κοινωνία χρειάζεται προοδευτική διέξοδο», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας πως «όλους αυτούς τους μήνες στήριξα την νέα προσπάθεια που ξεκίνησε με την εκλογή του νέου προέδρου, του Στέφανου Κασσελάκη». Για να τονίσει: «Σήμερα όμως πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια, το κόμμα μας υποχωρεί συνεχώς». Και επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κόμμα διακυβέρνησης. Δεν είμαστε κόμμα συμπλήρωμα, ούτε διαμαρτυρίας. Το ξέρουμε καλά. Κυβερνήσαμε υπό τον Αλέξη Τσίπρα και είμαστε υπερήφανοι για όσα πετύχαμε».

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας πως «είναι άλλα τα λάθη απειρίας και άλλα της αλαζονείας». «Ρόλος του προέδρου είναι να ενώνει, όχι να απειλεί», τόνισε επίσης, αναφέροντας πως ο ρόλος του προέδρου είναι καθοριστικός.

«Πάνω από όλα, ο ρόλος του προέδρου είναι να μεγαλώνει το κόμμα, να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί», σημείωσε, προσθέτοντας πως «χρειάζεται συλλογική δουλειά, όχι ενός ανδρός αρχή».

«Πιστεύω ότι είναι βαθιά αναγκαίο και δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. Μου αναλογεί μερίδιο ευθύνης. Άκουσα το δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου. Η απάντησή μου είναι ότι είμαι παρούσα. Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη, περάσαμε δια πυρός και σιδήρου για να κυβερνήσουμε, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Είμαι υπερήφανη για όσα πετύχαμε, είμαι υπερήφανη που ήμουν μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Αγαπητέ πρόεδρε, δεν αγαπάς τα μέλη περισσότερο από εμάς. Αυτή τη δύσκολη στιγμή δηλώνω παρούσα. Για να γίνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη Αριστερά, για να γίνει ξανά ο προοδευτικός χώρος πρωταγωνιστής, για μια πραγματικά προοδευτική αντεπίθεση που έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός», τόνισε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη.

«Καθαρή λύση» διαμηνύουν πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε στην ομιλία του ότι «δεν είναι πρόεδρος υπό προθεσμία και εάν θα βρεθεί αντίπαλος θα γίνει ξανά εκλογή αρχηγού από την βάση», απαντώντας και στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν ξεκινήσει το Συνέδριο. Ωστόσο και μετά τις ζυμώσεις της χθεσινής ημέρας που έφεραν την Όλγα Γεροβασίλη ως πιθανή αντίπαλο του κ. Κασσελάκη, στο Συνέδριο τείνει να σχηματοποιηθεί μία πρόταση από κάποια στελέχη σύμφωνα με την οποία η εκλογή αρχηγού θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να μεταφερθεί για μετά τις ευρωεκλογές.

Στην πρόταση αυτή πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη ανέφεραν «η απάντηση είναι: καθαρές λύσεις» και εξηγούσαν ότι αυτό σημαίνει προσφυγή στην βάση του κόμματος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόταση τεσσάρων σημείων από τον Νίκο Παππά
Να αποτραπεί η εσωκομματική εκλογή και να αναγνωριστεί ξεχωριστή θέση στην Όλγα Γεροβασίλη δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη ζήτησε με με την ομιλία του στο Συνέδριο ο Νίκος Παππάς, ενώ κατέθεσε και πρόταση τεσσάρων σημείων για την λειτουργία του κόμματος.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής αρχηγού είπε: «Θα αναλώσουμε τις 50 από τις 100 μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές σε δικά μας ζητήματα ή θα αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό στη μάχη ενάντια στη ΝΔ; Εδώ σε αυτό το Συνέδριο δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά όχι γιατί θέλουν το κακό του κόμματος».

Αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο του κόμματος λέγοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωτεργάτης της πορείας του κόμματος και η παρουσία του θα προσέθετε στο Συνέδριο. Θα θέλαμε να τον ακούσουμε από αυτό το βήμα».

Κάνοντας προσωπική αναφορά είπε: «Στηρίξαμε τον Στέφανο στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας, για το περιεχόμενο της οποίας έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε. Δε ζήτησε λευκή επιταγή. Δε θα έπαιρνε ποτέ λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή δεν ζητά και δε λαμβάνει κανένας. Καλό είναι τα συλλογικά μας λάθη να τα αναγνωρίζουμε. Όπως το έλλειμμα πολιτικής συλλογικής λειτουργίας. Το έκανε και ο Στέφανος. Και έχει την πρωτοβουλία και τον πρώτο λόγο για να υπερβούμε αυτά τα προβλήματα και να πάμε στις ευρωεκλογές και να κόψουμε το βήχα του 41%».

Αναφέρθηκε στην Όλγα Γεροβασίλη: «Με την Όλγα Γεροβασίλη έχουμε πορευτεί για πολλά χρόνια. Κοσμεί την παράταξη μας. Και στην κρίσιμη στιγμή, σε κάθε κρίσιμη στιγμή υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί το συλλογικό μας σχέδιο και στόχο. Πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στο Στέφανο σε αυτή τη μάχη. Μπορεί να υπηρετήσει το κόμμα από οποιαδήποτε θέση. Είναι η πιο έμπειρη κοινοβουλευτικά».
Ακολούθως αναφέρθηκε στην προοπτική των ευρωεκλογών: « Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, αλλά και κάποια γνωστά επικοινωνιακά κέντρα, δουλεύουν, προσδοκούν και στοιχηματίζουν για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολύ χαμηλά ποσοστά και να μην είναι ο καταλύτης των διεργασιών της επόμενης μέρας.
Μπορούμε και οφείλουμε να βρούμε λύση. Λύση που θα εγγυάται συντεταγμένη πορεία. Που δε θα πληγώνει καμία πλευρά του κόμματος. Λύση στην οποία κάθε ένας και κάθε μία από εμάς θα μπορεί να βρει τον εαυτό του και τις απόψεις του».

Ακολούθως πρότεινε:
1. Να ανασυγκροτηθεί τη Δευτέρα ένα εκτελεστικό γραφείο που θα πάει το κόμμα στην επόμενη μάχη ως πολιτικό κέντρο, επιτελικό και αποτελεσματικό. Συνθετικό και συμπεριληπτικό.

2. Με ευθύνη του εκτελεστικού γραφείου και του Στέφανου να έρθουν οι προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος που αφήσαμε στη μέση.

3. Να έρθει μια μελετημένη και συγκροτημένη πρόταση για τις καταστατικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές να μπουν στην κρίση του σώματος του διαρκούς συνεδρίου, που δεν χρειάζεται να διεξαχθεί δια ζώσης.

4. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.