Η παγκόσμια επιχειρηματικότητα γιορτάζει στην Καλιφόρνια και το Fortune είναι εκεί

Η παγκόσμια επιχειρηματικότητα γιορτάζει στην Καλιφόρνια και το Fortune είναι εκεί

Τα συμπεράσματα της πρώτης μέρας του συνεδρίου, όπου επιχειρηματίες και επενδυτές από όλο τον κόσμο «διασταυρώνουν» τα ξίφη τους.

Αποστολή FortuneGreece στις ΗΠΑ

Νέοι επιχειρηματίες από όλα τα μέρη του κόσμου βρίσκονται από σήμερα – και θα παραμείνουν μέχρι και την Παρασκευή στο Palo Alto – στο σημαντικότερο συνέδριο επιχειρηματικότητας στο κόσμο, το Global Entrepreneurship Summit (GES 2016), πρόγραμμα που καταρτίστηκε το 2011 από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και έκτοτε έχει μετατραπεί σε “γέφυρα” που συνδέει νεοφυείς επιχειρήσεις με venture capitals.

Τα startups που ψάχνουν εναγωνίως τις κατάλληλες πηγές χρηματοδότησης, ανεβαίνουν στη σκηνή και μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, διάρκειας περίπου δέκα λεπτών, προσπαθούν να παρουσιάσουν την ιδέα τους και να πείσουν τους υποψήφιους επενδυτές γιατί θα έπρεπε να τους εμπιστευτούν τα χρήματά τους. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με άλλους επιχειρηματίες και να προβούν σε συνέργιες που θα επιτρέψουν μελλοντικά την ταχύτερη διάδοση των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των νεοφυών επιχειρήσεων που διεκδικούν, εκτός από την προσοχή, και ένα μερίδιο από την παγκόσμια αγορά, είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών. Σε αυτό το επίπεδο, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, οι νέες επιχειρήσεις πολλές και λίγες από αυτές θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Τα Do & Don’ts των νέων επιχειρηματιών

Πώς οι νέοι επιχειρηματίες οραματίζονται το μέλλον τους, τι τους βοήθησε να πετύχουν, αλλά και τι έμαθαν από τα λάθη τους; Σε αυτά τα βασικά ερωτήματα προσπάθησαν -μέσα από την παρουσίασή τους αλλά και από τη συμμετοχή τους σε πάνελ- να απαντήσουν κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου όσοι δραστηριοποιούνται στο μαγικό κόσμο του επιχειρείν. Το FortuneGreece καταγράφει τα βασικά συμπεράσματα και σας τα παραθέτει:

– Οι περισσότεροι άνθρωποι υπερεκτιμούν το τι μπορούν να κάνουν σε ένα χρόνο και υπόεκτιμούν αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν σε 10 χρόνια για αυτό και πολλές εταιρείες που είναι στα σπάργανα γεύονται την αποτυχία.

–  Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, η επιχειρηματικότητα είναι ένα δύσκολο μονοπάτι που όταν το ακολουθείς μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος με σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, γι΄ αυτό πρέπει να προσπαθείς να διατηρείς την απαραίτητη ισορροπία. Το να “τρέχεις” μόνος σου μια επιχείρηση σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να αποκοπείς από τους φίλους σου και να εγκαταλείψεις τις προσωπικές σου ασχολίες.

– Να μην χάνεις τις βασικές σου αξίες. Ακόμη και όταν έχεις διανύσει ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής και η εταιρεία σου θεωρείται πλέον επιτυχημένη, το μυστικό είναι να μην ξεχνάς το βασικό πυρήνα από τον οποίο ξεκίνησες όταν είχες την ιδέα.

– Επίσης, βασικό χαρακτηριστικό των επιχειρηματιών που επιτυγχάνουν είναι το πείσμα που διακρίνει τον τρόπο δράσης τους. Μια ιδέα μπορεί να μην λειτουργήσει αμέσως, αλλά να χρειαστεί αρκετή προσπάθεια, ειδικά τα πρώτα χρόνια. Αυτό λοιπόν με το οποίο πρέπει να παλέψει κάποιος είναι με τον συμβατικό τρόπο σκέψης. Με άλλα λόγια “Think out of the box”.

– Πρέπει να εμπιστεύεσαι την ομάδα με την οποία συνεργάζεσαι.

– Σημασία δεν έχει σε ποιο μέρος του πλανήτη ξεκινάς την επιχείρησή σου, αλλά ποιο είναι το αντικείμενο πάνω στο οποίο δουλεύεις. Έξυπνο ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει παντού στον κόσμο. Το θέμα είναι να σου δοθεί η ευκαιρία και να αποκτήσεις εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

-Εάν δεν υπάρχει το πρωτότυπο της δουλειάς σου, τότε η ιδέα σου δεν θα προχωρήσει.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε στη γυναικεία επιχειρηματικότητα με τους ομιλητές να υπογραμμίζουν πως είναι πιο δύσκολο οι γυναίκες επιχειρηματίες να βρούν χρηματοδότηση. Το ποσοστό όσων τα καταφέρνουν είναι πολύ μικρό και αγγίζει το 15%. Επιπρόσθετα, μόλις το 6% των venture capitals στην Αμερική διοικούνται από γυναίκες.