Για 9η χρονιά ο Ομπάμα είναι άνδρας που θαυμάζουν περισσότερο οι Αμερικανοί

Για 9η χρονιά ο Ομπάμα είναι άνδρας που θαυμάζουν περισσότερο οι Αμερικανοί

Στις γυναίκες, η Χίλαρι Κλίντον αναδείχθηκε πρώτη και με την Μισέλ Ομπάμα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε και πάλι φέτος ο άνδρας που θαυμάζουν περισσότερο οι Αμερικανοί για ένατη συνεχή χρονιά, επικρατώντας του Ντόναλντ Τραμπ, που ακολουθεί στη δεύτερη θέση καθώς η δημοτικότητά του αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος διατηρεί επί μακρόν την “πρωτιά” από το 2008, φέτος η διαφορά του με τον δεύτερο μειώθηκε περισσότερο από ποτέ.

Το 2015 ο Τραμπ είχε το 5% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων και φέτος έλαβε το 15%, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα επιλέχθηκε από το 22% των ερωτηθέντων. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δημοσιεύονται την ώρα που η ένταση αυξάνεται μεταξύ του εν αναμονή προέδρου και του απερχόμενου.

Ο Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα “βέβαιος” ότι θα κέρδιζε και τρίτη προεδρική θητεία αν το Σύνταγμα του επέτρεπε να θέσει υποψηφιότητα ξανά, έναν ισχυρισμό που αντικρούει ο Τραμπ.

Χθες, ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο ότι προβαίνει σε “εμπρηστικές δηλώσεις” και ότι θέτει “εμπόδια” σε μια εύρυθμη μετάβαση.

Στη δημοσκόπηση ο Τραμπ προηγείται του Πάπα Φραγκίσκου (4%) ο οποίος περιλαμβάνεται στην πρώτη τριάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, του υποψήφιου στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος Μπέρνι Σάντερς (2%) και του ευαγγελιστή πάστορα και τηλεοπτικού ιεροκήρυκα Μπίλι Γκράχαμ (1%).

Είναι η 60ή φορά που ο 98χρονος σήμερα Γκράχαμ συγκαταλέγεται στο Top 10, και καταγράφει ένα ρεκόρ.

Η έρευνα διεξήχθη από 7 έως 11 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.028 ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 18 ετών, αντιπροσωπευτικό των 50 αμερικανικών πολιτειών και της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσινγκτον.

Στις ετήσιες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται επί 70 χρόνια, ο εν ενεργεία πρόεδρος έχει αναδειχθεί πρώτος 58 φορές. Ωστόσο το 2008, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επικρατήσει του προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Στις γυναίκες, η Χίλαρι Κλίντον αναδείχθηκε πρώτη που θαυμάζουν περισσότερο οι Αμερικανοί (12%) για 15η συνεχή φορά και 21η φορά συνολικά. Η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (8%) και ακολουθεί τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ (3%).

Η τριάδα αυτή επικρατεί της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄(6η με 2%) που συγκαταλέγεται στις 10 πρώτες θέσεις για 48η φορά. Η παρουσιάστρια και επιχειρηματίας ‘Οπρα Γουίνφρεϊ (4η με 3%) περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα για 29η φορά.