Για αναζωπύρωση της Covid-19 ανησυχεί την Ευρώπη

Για αναζωπύρωση της Covid-19 ανησυχεί την Ευρώπη
epa05101453 (FILE) A file photo dated 15 December 2008 showing an exterior view of the European Bank of Investment in Luxembourg. The European Investment Bank has put on hold lending to the German carmaker Volkswagen, amid concerns that a previous loan may have played a role in its emissions scandal, the president of the European Union's lending arm Werner Hoyer says 14 January 2016. 'For many, many years we have been active in high-tech research and development with Volkswagen,' Werner Hoyer said in Brussels. 'We were astonished, disappointed and we are now concerned about the allegations, including indications by senior company executives of improper and possibly fraudulent behaviour by Volkswagen.' EPA/NICOLAS BOUVY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρώπη, η οποία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας στη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, ανησυχεί για μια νέα αναζωπύρωση την ώρα που οι θερινές διακοπές φθάνουν στο τέλος τους.

Άλμα των κρουσμάτων στη Γερμανία, τα οποία επανήλθαν στα επίπεδα του Απριλίου, την ώρα που στη Γαλλία καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων από τον Μάιο και νέο κύμα ξεσπά στην Ισπανία: καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, η Ευρώπη ανησυχεί για μια αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Στον κόσμο, οι περιορισμοί πολλαπλασιάζονται καθώς η επιδημία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 780.000 ανθρώπους, ενώ πριν ακόμη υπάρξει εμβόλιο έχει αρχίσει η συζήτηση για τον εμβολιασμό: ο μελλοντικός εμβολιασμός θα είναι έτσι υποχρεωτικός στην Αυστραλία, αλλά όχι και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από τον Covid-19 στον πλανήτη και έχουν καταγράψει 172.965 θανάτους, δηλαδή 1.286 περισσότερους στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

Όμως η Ευρώπη, η οποία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας στη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, ανησυχεί επίσης για μια νέα αναζωπύρωση την ώρα που οι θερινές διακοπές φθάνουν στο τέλος τους.

Η Γερμανία κατέγραψε στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου 1.707 νέα κρούσματα και δέκα θανάτους επανερχόμενη στα επίπεδα που είχε στα τέλη Απριλίου, μια περίοδο που είχε θεωρηθεί τότε η κορύφωση της πανδημίας.

Οι γερμανικές Αρχές πολλαπλασιάζουν τις προειδοποιήσεις μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης, 228.621 συνολικά, η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την επιστροφή πολυάριθμων γερμανών τουριστών από το εξωτερικό.

Και η ιδέα της εργάσιμης εβδομάδας των τεσσάρων ημερών επανέρχεται στη Γερμανία σαν φάρμακο για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στη διάρκεια και μετά τη χωρίς προηγούμενο κρίση που έχει προκληθεί από τον κορωνοϊό, ένα ζήτημα πολύ αμφιλεγόμενο από την πλευρά των επιχειρήσεων.

«Ο διπλασιασμός των (νέων) κρουσμάτων» που παρατηρούνται κατά μέσο όρο κάθε ημέρα «σε όλη τη Γερμανία αυτές τις τρεις τελευταίες εβδομάδες» αποτελεί μια «εξέλιξη που δεν θα έπρεπε να συνεχισθεί, αλλά την οποία θα έπρεπε αντιθέτως να χαλιναγωγήσουμε», προειδοποίησε έτσι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση να δηλώσει πως ολόκληρη η Ισπανία και ένα μέρος των Βαλκανίων, περιοχές που προτιμούν οι Γερμανοί παραθεριστές, αποτελούν ζώνες κινδύνου και να επιβάλει τεστ και καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

«Έλλειψη προετοιμασίας»

Διότι στην Ισπανία, ο αριθμός των θανάτων σε διάστημα μιας εβδομάδας διπλασιάσθηκε: η χώρα κατέγραψε χθες, Τετάρτη, 131 θανάτους σε μία εβδομάδα, ενώ η περιφέρεια της Μαδρίτης ξαναγίνεται η περιφέρεια με τα περισσότερα πλήγματα, όπως και κατά την κορύφωση της πανδημίας.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έκανε κι αυτός άλμα με άλλα 6.700 θετικά να καταγράφονται μέσα σε 24 ώρες, ανεβάζοντας το σύνολο σε περισσότερα από 370.000, τα περισσότερα στη δυτική Ευρώπη.

Μπροστά σ’ αυτό το νέο κύμα, η χώρα αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή το κλείσιμο των νυκτερινών κέντρων και την απαγόρευση του καπνίσματος στον δρόμο αν δεν μπορεί να τηρηθεί μια απόσταση ασφαλείας δύο μέτρων. Τα μέτρα αυτά προστέθηκαν στην ήδη γενικευμένη υποχρέωση της χρήσης μάσκας.

Η Γαλλία ξεπέρασε κι αυτή τις τελευταίες 24 ώρες τα 3.700 νέα κρούσματα Covid-19, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο. Συνολικά 16.747 άνθρωποι διαγνώσθηκαν εκεί θετικοί στην Covid-19 τις επτά τελευταίες ημέρες.

Η υποχρέωση της χρήσης μάσκας επεκτείνεται σταδιακά σε μεγαλύτερες περιμέτρους σε πολυάριθμες περιοχές. Έτσι στη νότια Γαλλία, μετά την Τουλούζη, η Νίκαια κατέστησε τη χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλη την όλη.

Η επιστροφή στα σχολεία προκαλεί ταυτόχρονα τους φόβους των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ανησυχούν για τις συνθήκες στις οποίες αυτή θα πραγματοποιηθεί, καθώς οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης χαλάρωσαν σαφώς τον Ιούλιο, όταν επετράπη σε όλους τους μαθητές να επιστρέψουν στην τάξη.

«Είναι μια κατάσταση εντελώς πρωτοφανούς έλλειψης προετοιμασίας», εκτιμά η Σαμπίν Ντιράν, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ζοζεφίν Μπέικερ στο Παντέν, στην περιφέρεια του Παρισιού.

Μετά την εμφάνιση της νόσου τον Δεκέμβριο στην Κίνα, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 781.194 ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου χθες, Τετάρτη, που στηρίζεται σε επίσημες πηγές.

Περισσότερα από 22.187.780 κρούσματα μόλυνσης διαγνώσθηκαν σε 196 χώρες και εδάφη από την αρχή της επιδημίας.

Στη Λατινική Αμερική, η Κολομβία, η τέταρτη περισσότερο πληγείσα χώρα στην περιοχή μετά τη Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού, πέρασε το όριο του μισού εκατομμυρίου κρουσμάτων.

Στο Ιράν ξεπεράσθηκε το συμβολικό κατώφλι των 20.000 νεκρών από Covid-19.

Στόχος: ανοσοποίηση του 95%

Την ώρα που επιταχύνονται οι έρευνες για ένα εμβόλιο, στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει ζωηρή αποστροφή του πληθυσμού σε καταναγκαστικά μέτρα όπως η απλή χρήση μάσκας, το εμβόλιο κατά της Covid-19 δεν θα είναι υποχρεωτικό.

Ο δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι «δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε ή να επιχειρήσουμε να υποχρεώσουμε τους ανθρώπους να εμβολιασθούν». «Δεν το έχουμε κάνει ποτέ», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, μέλος του πυρήνα που έχει δημιουργηθεί στον Λευκό Οίκο για τον κορωνοϊό.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει προπαραγγελίες για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις σε έξι εταιρείες οι οποίες αναπτύσσουν υποψήφια εμβόλια και προβλέπει πως οι δόσεις θα είναι δωρεάν.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε από την πλευρά του ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού πρέπει να «είναι υποχρεωτικός» στη χώρα του, εκτός αν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για να μην γίνει.

Οι αυστραλιανές Αρχές εκτιμούν πως για να εξαλειφθεί ο ιός, θα πρέπει να ανοσοποιηθεί το 95% του πληθυσμού.