Για δεύτερη φορά, εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν το Πάσχα υπό αυστηρούς περιορισμούς

Για δεύτερη φορά, εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν το Πάσχα υπό αυστηρούς περιορισμούς
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο γιορτάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο το Πάσχα των Καθολικών, οι περισσότεροι υπό αυστηρούς περιορισμούς

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο γιορτάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο το Πάσχα των Καθολικών, οι περισσότεροι υπό αυστηρούς περιορισμούς, για δεύτερη φορά από την έναρξη της πανδημίας, μολονότι οι εκστρατείες ανοσοποίησης επιταχύνονται, όπως στις ΗΠΑ όπου ήδη περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Ευρώπη

Στην Ευρώπη, που σαρώνεται από το τρίτο κύμα της Covid-19, όλη η Ιταλία έχει χαρακτηριστεί «κόκκινη» ζώνη. Το φετινό Πάσχα, που συνήθως είναι μια ευκαιρία για τις οικογένειες να συναντηθούν και να γιορτάσουν μαζί, τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ.

«Δεν έχουμε εστιατόρια, δεν έχουμε τουρίστες, δεν έχουμε κανέναν», διαμαρτυρήθηκε ένας πωλητής λαχανικών στην αγορά Κάμπο ντέι Φιόρι, στο κέντρο της Ρώμης. Σε μικρή απόσταση, στην πλατεία Ναβόνε, που συνήθως τέτοια εποχή σφύζει από κόσμο, ελάχιστοι άνθρωποι έχουν βγάλει για βόλτα τον σκύλο τους ή κάνουν ποδήλατο.

Πάντως στους Ιταλούς επιτράπηκαν τα ταξίδια στο εξωτερικό και ορισμένοι ετοιμάζονται να φύγουν για διακοπές. «Το θεωρώ παράλογο, να μπορούμε να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη αλλά όχι στην Ιταλία, με όλες αυτές τις προφυλάξεις που έχουμε πάρει, με τα τεστ που κάνουμε και τα πιστοποιητικά που μας ζητούν», σχολίασε η Τίνα Επιφάνι, μια 46χρονη γυναίκα που αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Μιλάνου για τα Κανάρια Νησιά.

Στην άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου ο πάπας Φραγκίσκος τέλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τον δεύτερο Δρόμο του Σταυρού χωρίς τη συμμετοχή κοινού, μόνο με την παρουσία μερικών παιδιών.

Οι Γάλλοι από την πλευρά τους μπορούν να ταξιδέψουν αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. Από την Τρίτη θα απαγορευτούν ξανά οι μετακινήσεις, για ένα μήνα. Οι αρχές θα δείξουν ανοχή μέχρι το βράδυ της Δευτέρας στις μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών περιφερειών, ώστε όσοι μπορούν και το επιθυμούν να πάνε τα παιδιά τους στους παππούδες τους.

Στον σταθμό Μονπαρνάς, απ’ όπου συνδέεται το Παρίσι με τη δυτική και τη νοτιοδυτική Γαλλία, η Μαριλίν Μορέλ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Εντέ, στη γαλλική Χώρα των Βάσκων, μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά της, για να μείνει σε ένα εξοχικό με κήπο, που βλέπει στον Ατλαντικό. «Αγοράσαμε τα εισιτήρια στις 8 το βράδυ της Τετάρτης, αμέσως μετά την ανακοίνωση» των νέων περιοριστικών μέτρων, εξήγησε.

Η υπόλοιπη Ευρώπη ενισχύει επίσης τα μέτρα για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ιδίως μέσω των ταξιδιών: η Γερμανία, για παράδειγμα, θα εντείνει τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της για τις επόμενες 8-14 ημέρες.

Ανάσταση στην Ιερουσαλήμ χωρίς λοκντάουν

Στη Μέση Ανατολή, ο Λίβανος έχει τεθεί σε πλήρες λοκντάουν από σήμερα μέχρι και το πρωί της Τρίτης, σε μια προσπάθεια να μην αναζωπυρωθεί η πανδημία σε αυτή τη χώρα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αντιθέτως, στην Ιερουσαλήμ, οι χριστιανοί δήλωναν ότι αισθάνονται πως «ξαναζούν»: εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν στα πλακόστρωτα της Παλιάς Πόλης τη Μεγάλη Παρασκευή. «Είναι τόσο, τόσο πολύ καλύτερα σε σύγκριση με πέρσι», είπε η Ανζέλ Περνεσιτά, μια οικιακή βοηθός που ζει στο Ισραήλ εδώ και 10 χρόνια και πέρσι παρακολούθησε τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας από το διαδίκτυο.

Λατινική Αμερική

Στη Λατινική Αμερική, όπου την Παρασκευή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 ξεπέρασαν τα 25 εκατομμύρια, πολλές χώρες ενίσχυσαν τους περιορισμούς. Στη Χιλή, σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει τεθεί σε λοκντάουν εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά όλον τον Απρίλιο. Η Βολιβία έκλεισε επίσης τα σύνορά της με τη Βραζιλία για τουλάχιστον μία εβδομάδα ενώ στο Περού το λοκντάουν είναι σε ισχύ για το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Στη Βραζιλία, όπου η πανδημία δείχνει να έχει βγει εκτός ελέγχου, ο δήμος του Ρίο ντε Τζανέιρο ανακοίνωσε ότι παρατείνονται τα μέτρα. Στο Σάο Πάουλο, μια από τις Πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο, τα νεκροταφεία λειτουργούν πλέον και τη νύχτα, λόγω του αυξημένου αριθμού των θανάτων από την Covid-19.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 μέχρι σήμερα η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.829.051 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.