Για ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων μιλά ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD

Για ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων μιλά ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

«Κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποτύχουν, αλλά εμείς θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Όπερμαν πριν από την τακτική συνεδρίαση της ΚΟ του SPD και διευκρίνισε ότι προϋπόθεση είναι να γίνουν συμβιβασμοί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. «Δεν γίνεται η ελληνική κυβέρνηση να υπαγορεύει μόνη της τους όρους για την παραμονή στο ευρώ», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν περιμένει λύση στο Eurogroup της Πέμπτης: «Έτσι όπως το παίζουν οι Έλληνες, δεν θα υπάρξει τώρα λύση. Θα υπάρξει το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα, στην Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε.

Πεπεισμένος για συμφωνία Ελλάδας-δανειστών δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ της CDU/CSU

Σε αντίθεση με τον συνάδελφό του στους σοσιαλδημοκράτες, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε πεπεισμένος για μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ως τις 30 Ιουνίου αρκετός χρόνος προκειμένου η Αθήνα να υποβάλει προτάσεις.

«Είμαι απολύτως ήσυχος και χαλαρός (…) Έχω την εντύπωση ότι οι Έλληνες, όσο πιο κοντά έρχεται η μέρα της απόφασης, σκέφτονται ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη και για τους Έλληνες και για τις Ελληνίδες», δήλωσε ο κ. Κάουντερ προσερχόμενος στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες συνταξιούχοι θέλουν να λάβουν τις συντάξεις τους σε ευρώ και όχι σε δραχμές».

Νέα παρέμβαση Σουλτς

Σύνεση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών συνιστά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τονίζει ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες λύσεις».

«Αν και μπορώ να κατανοήσω την αίσθηση του ”φτάνει!», και ο ίδιος είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα, πρέπει η καλή πολιτική να σκέφτεται το αποτέλεσμα», δηλώνει ο κ. Σουλτς στο «Spiegel-online» και, αναφερόμενος στις προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνει ότι «αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη- δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας».

Ο κ. Γιουνκέρ έκανε «κοινωνικά ανεκτές» προτάσεις, συνέχισε ο κ. Σουλτς και προσέθεσε: «Καμία περικοπή των ελληνικών ελάχιστων συντάξεων, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως πχ. μια υψηλότερη ηλικία για σύνταξη. Καμία αύξηση του ΦΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και εξοικονόμηση στον στρατιωτικό προϋπολογισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ