Για μία «χούφτα»… άνθρακα!

Για μία «χούφτα»… άνθρακα!

Λαϊκή οργή για το ρεσιτάλ πολιτικού κυνισμού στην Τουρκία, που θρηνεί την χειρότερη τραγωδία στα ορυχεία της.

«Αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι φυσιολογικό» (!), απεφάνθη ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τον θρήνο και το σοκ διαδέχονται τώρα η αγανάκτηση και η οργή για την πολύνεκρη τραγωδία με τους 245 νεκρούς στο ανθρακωρυχείο της Μανίσα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε βέβαια ήδη σπεύσει να διαβεβαιώσει ότι «θα ερευνηθεί μέχρι και η παραμικρή λεπτομέρεια στην υπόθεση». Ότι «δεν θα επιτραπεί καμία αμέλεια». Ότι «το κράτος, το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και η διοίκηση της εταιρίας θα προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα… που θα ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη»!

Όμως πίσω από αυτήν την τραγωδία -που η κυβέρνηση της Άγκυρας προσπαθεί τώρα να βάλει «κάτω από το χαλί», με το εξοργιστικό επιχείρημα ότι «δεν είναι δα και η πρώτη που συμβαίνει στον κόσμο» (!)- κρύβονται ένα σωρό οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά «εγκλήματα», πάνω στα οποία δομήθηκε το οικονομικό «θαύμα» της Τουρκίας και της διακυβέρνησης Ερντογάν, την τελευταία δεκαετία.

«Ευεργέτημα» αυτής είναι άλλωστε και ο όμιλος Soma Holding, που λειτουργεί το ανθρακωρυχείο στη Μανίσα από το 1984, αλλά είδε τις δουλειές της να «ανθίζουν» μετά τις μαζικές αποκρατικοποιήσεις το 2005 και την τότε απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να παραχωρήσει όλα τα δικαιώματα εξόρυξης άνθρακα στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας σε πλήρη απορρύθμιση τον κλάδο.

Μόλις προ διετίας, ο ιδιοκτήτης της Soma Holding -και κατά ορισμένες φήμες στενός φίλος του Ερντογάν- επιχειρηματίας Αλπ Γκουρκάν, περηφανευόταν στη Hürriyet για το πώς κατάφερε να εκτινάξει τα κέρδη του ομίλου του και να την κάνει μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες άνθρακα στην Τουρκία!

Για να συμβεί όμως αυτό, ανέφερε, χρειάστηκαν τερατώδεις περικοπές του κόστους παραγωγής, κατ’ αρχήν στο ορυχείο της πόλης Σόμα της Μανίσα. Έτσι, από 130-140 δολάρια που ήταν το κόστος ανά τόνο, όταν οι εγκαταστάσεις ήταν ακόμη περιουσία του τουρκικού κράτους, η Soma Holding το μείωσε μετά την ιδιωτικοποίηση του ορυχείου στα μόλις 23,8 δολάρια ανά τόνο! Στην απάντηση πώς το κατάφερε, ο Γκουρκάν ήταν αινιγματικά λακωνικός: συνέβη, ανέφερε, «χάρη στις μεθόδους του ιδιωτικού τομέα».

Τον περασμένο Οκτώβριο, βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος είχαν καταθέσει στην τουρκική εθνοσυνέλευση πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το εν λόγω ανθρακωρυχείο στη Μανίσα.

Στο πλαίσιο των ερευνών, η αρμόδια κρατική υπηρεσία πραγματοποίησε τον περασμένο Μάρτιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις και αποφάνθηκε ότι η επιχείρηση είχε λάβει επαρκή μέτρα ασφάλειας. Κι έτσι, η πρόταση της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε στην ολομέλεια στις 29 του περασμένου Απριλίου.

Μόλις δύο εβδομάδες, δηλαδή, πριν από την χθεσινοβραδινή έκρηξη στο ορυχείο, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 245 ανθρώπους, ενώ πάνω από 100 ανθρακωρύχοι εξακολουθούν να αγνοούνται, θαμμένοι στα έγκατα της γης.

Μεταξύ των νεκρών είναι κι ένας 15χρονος, εντείνοντας έτσι τους φόβους για σωρεία παρανομιών στη λειτουργία του ορυχείου, η διοίκηση του οποίου δεν είναι καν σε θέση να πουν πόσο εργάτες βρίσκονταν τελικά στις στοές την ώρα του δυστυχήματος, του πλέον πολύνεκρου στα χρονικά της Τουρκίας!

Η Άγκυρα δεν έχει ακόμη επικυρώσει εν τω μεταξύ τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την Ασφάλεια και την Υγεία στα Ορυχεία. Όσο για τη Soma Holding; Εκτός από τη Μανίσα, έχει επεκτείνει πια τις business της σε ορυχεία από τη νότια επαρχία της Μερσίνα έως τις επαρχίες Ζονγκουλντάκ και Αμάσεια, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου τώρα χτίζει και μία μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, ισχύος 405 MW.

Διαβάστε ακόμη:

Στο ανθρακωρυχείο των 232 νεκρών ο Ερντογάν

Το πλέον πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στην ιστορία σε φωτογραφίες

Επίθεση με κλοτσιές στο αυτοκίνητο του Ερντογάν (βίντεο)