Για να ηγηθείτε στο επιχειρηματικό τοπίο μετά τον Covid-19, καλλιεργήστε τη σωστή ηγεσία και τις κατάλληλες ικανότητες σήμερα

Για να ηγηθείτε στο επιχειρηματικό τοπίο μετά τον Covid-19, καλλιεργήστε τη σωστή ηγεσία και τις κατάλληλες ικανότητες σήμερα
Photo: pixabay.com

των Daniel Pacthod & Michael Park*

Η κρίση του Covid-19 κατέδειξε στις επιχειρήσεις την ανάγκη να διοικούνται καλύτερα και να επιτυγχάνουν μεγαλύτερη ταχύτητα, ποιότητα και έλεγχο κόστους. Αλλά καθώς ο κόσμος πορεύεται προς την ανάκαμψη και προς νέες ευκαιρίες, προκύπτει ένας άλλος κίνδυνος: η δύναμη της αδράνειας, μαζί με τον πειρασμό της επιστροφής σε στυλ λειτουργίας που παραπέμπουν στις μέρες πριν την κρίση.

Πώς μπορείτε, ως επιχειρηματικός ηγέτης, να παραμείνετε στον σωστό δρόμο και να μην θυσιάσετε την πρόοδο που έχετε επιτύχει μέχρι τώρα αναφορικά με την οικοδόμηση ενός πιο παραγωγικού και ανταγωνιστικού προφίλ;

Η απάντηση είναι απλή: εστιάστε στους ανθρώπους και στις ικανότητές τους.

Καταρχήν, ορίστε από σήμερα την ομάδα που θα χρειαστείτε αύριο. Η μία εταιρεία μετά την άλλη ανακαλύπτουν ότι ένα μεγάλο μέρος της αξίας τους προκύπτει από άτομα που βρίσκονται αρκετά επίπεδα κάτω από τα ανώτερα στελέχη. Κάποιοι νέοι μάνατζερ στο μέσο της ιεραρχίας επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ψυχραιμία, προωθούν πολυποίκιλα ταλέντα και επιτυγχάνουν πολλά περισσότερα από τους ηγέτες στην κορυφή της ιεραρχίας. Υποχρέωση της εταιρικής ηγεσίας είναι να ενθαρρύνει και να ανταμείβει αυτούς τους αναδυόμενους αστέρες του μάνατζμεντ.

Επιπλέον, προσδιορίστε και αναβαθμίστε τις επιχειρηματικές δεξιότητες που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Οι ηγέτες και τα διοικητικά συμβούλια πρέπει να εντοπίσουν τις βασικές δυνατότητες και να χτίσουν μια κουλτούρα προσαρμοστικότητας για να προβλέπουν το επόμενο σοκ. Βρείτε τις πιο απτές και κρίσιμες επιχειρηματικές δεξιότητες στον οργανισμό σας και δεσμευτείτε στη διάχυση των δεξιοτήτων αυτών εντός του.

Μια τέτοια δεξιότητα είναι η διαχείριση με έμφαση στον μετασχηματισμό. Υιοθετήστε μια μετασχηματιστική νοοτροπία – αντί να στοχεύετε στη βελτίωση κατά 5%, θέστε ως στόχο το 20% που θα ξεκλειδώσει ενέργεια και ανώτερες επιδόσεις. Τομείς όπως η ψηφιοποίηση των σχέσεων με τους πελάτες και το λανσάρισμα νέων προϊόντων είναι ώριμοι για μια τέτοια προσέγγιση βασισμένη στην αλλαγή.

Επίσης, ηγηθείτε με τρόπο που να προωθεί ένα δίκτυο ομάδων. Η σύγχρονη εταιρεία είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια. Η ανάγκη είναι μεγαλύτερη για να καταργήσετε τις άκαμπτες ιεραρχίες και να λειτουργήσετε με ευέλικτες, εξουσιοδοτημένες ομάδες ικανές να πλησιάζουν στενότερα τους πελάτες. Τα στελέχη που μπορούν να πλοηγηθούν σε αυτές τις ομάδες θα εξασφαλίσουν καλύτερες επιδόσεις – το πρόβλημα είναι ότι πολύ λίγοι έχουν εκπαιδευτεί σε αυτές τις δεξιότητες.

Τέλος, δώστε έμφαση στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ήδη γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι σύνθετο και εξειδικευμένο. Ωστόσο, η έλευση του Covid-19, η πιθανότητα μακράς παράτασης της πανδημίας, οι σχέσεις με την Κίνα και η σημασία της ανθεκτικότητας εν μέσω κρίσης έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Φροντίστε ώστε οι αλυσίδες εφοδιασμού να μην αποτελούν αντικείμενο ενασχόλησης μόνο στο παρασκήνιο – φέρτε τες, με άλλα λόγια, στο προσκήνιο της εταιρικής σας λειτουργίας.

* Ανώτεροι συνεργάτες του γραφείου Νέας Υόρκης της McKinsey.