Για παροχολογία χωρίς αντίκρισμα κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση για τον κατώτατο μισθό

Για παροχολογία χωρίς αντίκρισμα κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση για τον κατώτατο μισθό
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Κ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (Α) και ο ΥΠΕΣ Αλέξης Χαρίτσης (Δ) στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Βουλή , Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019. Συνεδρίασε στη Βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Οι αντιδράσεις από ΚΙΝΑΛ και Ένωση Κεντρώων. 

Για παροχολογία από την πλευρά της κυβέρνησης κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ. Αναλυτικά οι αντιδράσεις των κομμάτων:

Κίνημα Αλλαγής: Η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου

Το Κίνημα Αλλαγής επικρίνει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «υποσχέθηκε κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Σήμερα, μετά από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ». Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι «η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου, που ο ιδιος έχει ψηφίσει».

«Μια λύση υπάρχει. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για καθορισμό του κατώτατου μισθού ελεύθερα, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση» προσθέτει.

Ποτάμι: «O κ.Τσίπρας στρώνει τον προεκλογικό του δρόμο με τα γνωστά παλιά υλικά»

«O κ. Τσίπρας στρώνει τον προεκλογικό του δρόμο με τα γνωστά παλιά υλικά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προσθέτει «υποσχέσεις, παροχές, προσλήψεις. Δημιουργία εντυπώσεων, καταστροφή θέσεων εργασίας».

«Σήμερα ανακοίνωσε μονομερώς την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ. Δέσμιος των ιδεοληψιών του, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων ανταμείβει την ανάπτυξη της οικονομίας» σημειώνει το Ποτάμι και επισημαίνει ότι «όσο και αν θα επιθυμούσε, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει την ανάπτυξη, με διοικητικές πράξεις και με λεφτά άλλων. Όταν η οικονομία σέρνεται, μια επιχείρηση μειώνει αντί να αυξάνει τις θέσεις εργασίας όσους νόμους κι αν περάσει ο κ.Τσίπρας».

Ένωση Κεντρώων: «Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων»

«Ο κ. Τσίπρας, αφού επί 4 χρόνια ακολούθησε πιστά την πολιτική λιτότητας, μείωσης μισθών και συντάξεων, έρχεται τώρα και υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων, νομίζοντας ότι έτσι ο κόσμος θα τον πιστέψει και θα τον ψηφίσει» αναφέρει, στο σχόλιό της, η Ένωση Κεντρώων για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Ο λαός δικαιούται πολλά ακόμη κ. Τσίπρα, αλλά για να τα κατακτήσει πρέπει να σταθεί η οικονομία στα πόδια της και να έλθουν επενδύσεις. Χωρίς αυτά, ομοιάζεται με όλους τους πρωθυπουργούς που απεπειράθησαν στας δυσμάς της διαδρομής τους να σώσουν την εικόνα τους» προσθέτει η Ένωση Κεντρώων.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι θα φέρει άμεσα τα 751 ευρώ

«Αφού ο πρωθυπουργός μάζεψε τους υπουργούς, για να στήσει μια ακόμη προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων, θα έπρεπε -τιμής ένεκεν- να καλέσει και τον πρώην υπ. Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτση, απ’ τη στιγμή που τον δικό του μνημονιακό νόμο ενεργοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, αφού μόλις πριν έναν μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ». Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για το υπουργικό συμβούλιο και την εξαγγελία σχετικά με τον κατώτατο μισθό.

Το ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση, που συμπλήρωσε 4 χρόνια θητείας αυτές τις ημέρες, διατυμπάνιζε ότι ο πρώτος νόμος της θα ήταν η επαναφορά στα 751 ευρώ. Αφού για 4 χρόνια διατήρησε τους άθλιους μισθούς και τον υποκατώτατο, έρχεται με τη σημερινή της απόφαση να μονιμοποιήσει το αντεργατικό πλαίσιο και την ενεργοποίηση της άθλιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση του υπ. Εργασίας, απαγορεύοντας έτσι τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων για το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο νόμος αυτός λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, ως επιταχυντής της μείωσης του μέσου μισθού και συνεχίζει».

«Μ’ αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση αγνοεί τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, που κατατέθηκαν και ως πρόταση νόμου από το ΚΚΕ και φανερώνει το μέγεθος της εξαπάτησης όλων των προηγούμενων χρόνων. Βέβαια κι αυτή η μικρή αύξηση ακόμη, δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν αυτές οι διεκδικήσεις, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ως εξίσου σημαντικό ότι «η κυβέρνηση κρύβει το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που έχει οδηγήσει πάνω απ’ τις μισές νέες θέσεις εργασίες να είναι μερικής απασχόλησης και 1 στους 5 εργαζόμενους (από 1 στους 10 το 2013), ιδιαίτερα νέους, να εργάζονται με τέτοιες εργασιακές σχέσεις και να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό» και ότι την ίδια στιγμή «η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας την τακτική τής “καλύβας του Χότζα”, παίρνει πίσω πολλαπλάσια, με ένα σωρό άλλα αντιλαϊκά μέτρα, που διατηρεί και επεκτείνει, όπως η μείωση του αφορολόγητου από την επόμενη χρονιά».

«Για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, είναι κρίσιμο ζήτημα να γυρίσουν την πλάτη στην κοροϊδία, να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου, που συνδιαμόρφωσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το οποίο παραμένει σε ισχύ, για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.