Για ποια προϊόντα ισχύει η μείωση του ΦΠΑ

Για ποια προϊόντα ισχύει η μείωση του ΦΠΑ

Διευκρινιστική εγκύκλιος από τον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. 

Εγκύκλιο με την οποία δίνει διευκρινήσεις σχετικά με την εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 13% στα προϊόντα και στις υπηρεσίες εστίασης, εξέδωσε ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι με την υπαγωγή της εστίασης στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ αναμένεται μείωση των τελικών τιμών, της τάξεως του 8,1%, ώστε η μείωση του φόρου να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Τι προβλέπει η συμφωνία για μείωση του ΦΠΑ

Το μέτρο του μειωμένου συντελεστή θα ισχύει από Πέμπτη 1η Αυγούστου και η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει σε ποια προϊόντα και ποιες υπηρεσίες θα εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής.  Οι περιπτώσεις που ο συντελεστής ΦΠΑ 13% δεν θα ισχύει, είναι τα μη αλκοολούχα ποτά που παραλαμβάνονται από τον πελάτη για κατανάλωση εκτός καταστήματος, όπως και όταν παραδίδονται μέσω ντελίβερι. Επίσης για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλες τις περιπτώσεις, είτε αυτή γίνεται εντός καταστήματος, είτε εκτός αυτού θα ισχύει συντελεστής ΦΠΑ 23%. Διευκρινίζεται ακόμη ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% δεν ισχύει για τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, εκτός από την εκμετάλλευση των κέντρων διασκέδασης και τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Επίσης, τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Σε περίπτωση παράδοσης έτοιμου φαγητού ή λοιπών ειδών ως «πακέτο» για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ανεξάρτητα από το εάν το «πακέτο» παραλαμβάνεται από τον ίδιο τον πελάτη (take away) ή αποστέλλεται από την επιχείρηση στον υποδεικνυόμενο από τον πελάτη τόπο (delivery), πρόκειται για πράξη παράδοσης αγαθών και όχι για παροχή υπηρεσίας, καθώς δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες από μέρους της επιχείρησης για την άμεση επιτόπια κατανάλωσή τους. Κατά συνέπεια, εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για κάθε είδος.

Παροχή υπηρεσίας εστίασης αποτελεί και η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.

Η διάθεση αλκοολούχων ποτών συνεχίζει να υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ σε κάθε περίπτωση, δηλαδή ανεξάρτητα από το αν αποτελεί παράδοση αγαθού ή παροχή υπηρεσίας.

Επίσης, στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).

Alpha Bank: η μείωση του ΦΠΑ εστίασης θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται επίσης ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα «μέτρο προσωρινό», το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2013 «με σκοπό να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του στην τόνωση της αγοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποφασισθεί η περαιτέρω εφαρμογή του, εφόσον δεν παρατηρηθεί σημαντική μείωση των εσόδων».