Για ποιο λόγο είναι λίγα τα… ψωμιά της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας;

Για ποιο λόγο είναι λίγα τα… ψωμιά της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας;

Σύμφωνα με τον Φράνκο Πανοντσέλο, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, «Το ερώτημα είναι εάν μπορούν να αντέξουν ένα με δύο χρόνια».

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, ύστερα από μια από τις μεγαλύτερες περιόδους ρευστού μετεκλογικού τοπίου στην ιστορία της, αλλά αυτή η δύσκολη κυοφορία μπορεί να αποδειχθεί παιχνιδάκι μπροστά σε αυτά που έπονται.

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε την Τετάρτη στον Τζουζέπε Κόντε, έναν νεοεισερχόμενο στην πολιτική, την εντολή σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας, στην οποία συμμετέχουν το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα, δίνοντας τέλος σε 80 ημέρες αδιεξόδου ύστερα από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου από τις οποίες δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων έχουν σχεδιάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα 57 σελίδων, παρουσιάζοντάς το ως ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην εξάντληση της πενταετούς θητείας. Λίγοι είναι, ωστόσο, εκείνοι που πιστεύουν ότι θα καταφέρει να αντέξει τόσο πολύ.

«Ουσιαστικά καμία ιταλική κυβέρνηση δεν έχει επιβιώσει πέντε χρόνια, άρα αυτό δεν είναι καν θέμα», δήλωσε ο Φράνκο Πανοντσέλο, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρόεδρος του John Cabot University. «Το ερώτημα είναι εάν μπορούν να αντέξουν ένα με δύο χρόνια και εάν μπορούν να αφήσουν το στίγμα τους στην πολιτική, θεσμική και οικονομική ζωή της χώρας».