Για ποιους ήταν «Θείο δώρο» η αναταραχή στην Ελλάδα;

Για ποιους ήταν «Θείο δώρο» η αναταραχή στην Ελλάδα;

Φαίνεται πως οι κρίσιμες για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος εβδομάδες δεν ήταν για όλους αγωνιώδεις.

«Η αναταραχή στην Ελλάδα ήταν ένα θείο δώρο για τους traders που προσπαθούν να βγάλουν λεφτά σε περιόδους που οι τιμές είναι στατικές στις χρηματοπιστωτικές αγορές και γίνονται πιο προσοδοφόρες όταν ταλαντεύονται ανάμεσα σε υψηλά και χαμηλά. Αυτό έχει τονώσει τα κέρδη στον τομέα των ασφαλίστρων στις ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες – σε μια περίοδο που έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν το trading αναλαμβάνοντας μικρότερα ρίσκα και ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους βάση», αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg και φέρει ως παράδειγμα την γαλλική BNP Paribas:

«Την Παρασκευή η γαλλική BNP Paribas σημείωσε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη από το 2012, με βελτίωση 22% στα έσοδα από μετοχές, 4% στις πωλήσεις τίτλων σταθερού εισοδήματος και με “καλή ανάπτυξη” σε συναλλάγματα και εμπορεύματα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η γερμανική Deutsche Bank ανακοίνωσε πως τα κέρδη της από την διαπραγμάτευση ομολόγων και ισοτιμιών ενισχύθηκαν κατά 16% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στην Μεγάλη Βρετανία η Barclays δήλωσε πως η δραστηριότητα στον τομέα του forex και των αποδόσεων επεκτάθηκε κατά 10% το β’ τρίμηνο».

Στη συνέχεια, σημειώνεται: «Μετά από χρόνια υποχώρησης της μεταβλητότητας στις αγορές, πυροδοτούμενη από την διατήρηση των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου σε μηδενικά επίπεδα και την διοχέτευση λιγότερων κεφαλαίων από τις τράπεζες στην αγοραπωλησία τίτλων, οι traders έλαβαν μια νέα “επενδυτική πνοή” από τις ανησυχίες γύρω από την Ελλάδα».

Παράλληλα, το δημοσίευμα του Bloomberg καταλήγει: «Η εκτόξευση των διακυμάνσεων με παράλληλη αύξηση των κερδών οδηγεί σε δίλημμα τις τράπεζες που έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν το trading. Αλλά από τότε που ο φόβος πως η Ελλάδα θα θέσει σε κίνδυνο το ευρώ έχει υποχωρήσει, η μεταβλητότητα στις αγορές αμβλύνθηκε ελαφρώς. Και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός παλεύει να κρατήσει την κυβέρνηση ενωμένη εν μέσω εσωκομματικής εξέγερσης λόγω της συμφωνίας για τρίτο πρόγραμμα, οι traders μπορεί να εύχονται να μην τα καταφέρει».