Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σκάλα του Μιλάνου ακύρωσε την παραδοσιακή παράσταση της νέας σεζόν

Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σκάλα του Μιλάνου ακύρωσε την παραδοσιακή παράσταση της νέας σεζόν
The blue, green and red lights are fired from the roof of the Teatro alla Scala in Milan on the occasion of the premiere, behind closed doors due to the coronavirus emergency., Milan, Italy, on December 07 2020. (Photo by Mairo Cinquetti/NurPhoto) Photo: AFP
Είχαν βρεθεί πολλά κρούσματα σε ορχήστρα τον Νοέμβριο.

Η Σκάλα του Μιλάνου εγκαινίασε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την νέα περίοδο λειτουργίας της με ένα θέαμα από άριες και μπαλέτο που μεταδόθηκε από την τηλεόραση καθώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού ανάγκασε την διάσημη όπερα της Ιταλίας να ακυρώσει την παραδοσιακή της παράσταση για τη νέα σεζόν για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ορχήστρα με μάσκες παιάνισε τον εθνικό ύμνο σε μια άδεια αίθουσα, η οποία άλλοτε ήταν κατάμεστη από την πολιτική, επιχειρηματική και καλλιτεχνική ελίτ της Ιταλίας για μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις του πολιτιστικού ημερολογίου του Μιλάνου.

Για να ξαναδούμε τα αστέρια

Οι διοργανωτές ονόμασαν το θέαμα αυτό «A riveder le stelle» (για να ξαναδούμε τα αστέρια) σε αναφορά στην τελευταία φράση στην «Κόλαση» του Δάντη Αλιγκέρι, σηματοδοτώντας την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί σύντομα η πανδημία της COVID-19 που έχει γονατίσει την οικονομία της Ευρώπης.

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία, αλλά ελπίζω να μην επαναληφθεί», δήλωσε ο διευθυντής ορχήστρας Ρικάρντο Σεγί.

Η Ιταλία έκλεισε τα θέατρά της και τις αίθουσες συναυλιών τον Οκτώβριο για να αναχαιτίσει ένα νέο κύμα της επιδημίας της COVID-19 μετά το καλοκαίρι και τα περιοριστικά αυτά μέτρα αναμένεται να ισχύσουν ως τουλάχιστον μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Ορισμένα δρώμενα μεταδόθηκαν απευθείας ενώ άλλα είχαν βιντεοσκοπηθεί εκ των προτέρων. Στην παρουσίαση αυτή μετείχε με ένα σόλο ο διάσημος χορευτής μπαλέτου Ρομπέρτο Μπόλε.

Δεκάδες ερμηνευτές βρέθηκαν θετικοί

Καθώς η περιοχή της Λομβαρδίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Μιλάνο, βρίσκεται μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό στην Ευρώπη και εξακολουθεί να καταγράφει χιλιάδες νέα κρούσματα ημερησίως, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το πρόγραμμα της διάσημης όπερας για τη νέα σεζόν.

Τον Οκτώβριο δεκάδες ερμηνευτές και μουσικοί της Σκάλας του Μιλάνου διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, αναγκάζοντας όλα τα μέλη της χορωδίας να τεθούν σε καραντίνα μαζί με τα μέλη της ορχήστρας.