Για πρώτη φορά σε 10 χρόνια η Γαλλία κατάφερε να ρίξει το έλλειμμα κάτω από 3%

Για πρώτη φορά σε 10 χρόνια η Γαλλία κατάφερε να ρίξει το έλλειμμα κάτω από 3%
epa06464451 French President Emmanuel Macron lifts a hand as he speaks to the magistrates of the Court of Auditors (Cour des Comptes) during the Court solemn hearing to mark the beginning of the year in Paris, France, 22 January 2018. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Η είσπραξη των φόρων και οι αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν τα κυριότερα εργαλεία για τη βελτίωση των δημοσιονομικών.

Η Γαλλία μείωσε πέρυσι το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, γεγονός που προσφέρει στήριξη στον στόχο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας στις Βρυξέλλες.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 2,6% του ΑΕΠ το 2017, κάτω από το στόχο της κυβέρνησης για 2,9%, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από την περίοδο πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007. Το 2016, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 3,4% του ΑΕΠ.

Ο Μακρόν κατέστησε το σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ ακρογωνιαίο λίθο στο στόχο του να αποκαταστήσει τη φήμη της Γαλλίας ως κατά συρροήν παραβάτη των κανόνων της ευρωζώνης.

«Αυτό μας βοηθά να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo. «Σήμερα, όταν ο πρόεδρος μιλά στην Ευρώπη, τον ακούν και τον σέβονται».

Λίγο μετά την εκλογή του τον περασμένο Μάιο, ο Μακρόν υιοθέτησε μέτρα λιτότητας προκειμένου να διασφαλίσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το όριο του 3%, κάτι που του κόστισε πολύτιμες μονάδες στα ποσοστά δημοτικότητάς του.

Ωστόσο, τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE έδειξαν ότι η μεγαλύτερη της αναμενόμενης βελτίωση στα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλότερη είσπραξη φόρων, χάρη στους αυξημένους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.