«Για τα σκουπίδια και γελοία η ιδέα ενός νέου νομίσματος στην Ελλάδα»

«Για τα σκουπίδια και γελοία η ιδέα ενός νέου νομίσματος στην Ελλάδα»

Κακή λύση η υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος από την Ελλάδα σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citi.

«Νομίζω ότι η ιδέα ενός Grexit με ένα υποτυπώδες νόμισμα ή ένα κανονικό νόμισμα είναι γελοία. Η Ελλάδα, ιστορικά, έχει αποδείξει ότι δεν είναι καλή στη διαχείριση ενός ανεξάρτητου νομίσματος. Αυτή τη φορά, εάν προχωρούσαν προς μια τέτοια κατεύθυνση, αυτό θα προκαλούσε χάος, οπότε δεν θα το συνιστούσα».

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, Willem Buiter, μιλώντας στο CNBC. Ακόμα ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ευρώ και να υιοθετήσει ένα νόμισμα που θα είναι συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό νόμισμα, υποστήριξε ότι αυτό θα ήταν «για τα σκουπίδια».

Ο αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες γιατί, όπως είπε, «η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα κάποια στιγμή τον Ιούνιο και δεν θα μπορεί να πληρώσει τους εσωτερικούς λογαριασμούς της ούτε τους ξένους δανειστές».

Αλλά την ίδια στιγμή, δήλωσε ότι και μια χρεοκοπία δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου.

«Μια χρεοκοπία θα ήταν ασφαλώς σοβαρή για την Ελλάδα και θα προκαλούσε νέους φόρους για τις χώρες της ευρωπεριφέρειας αλλά δεν αποτελεί απαραίτητα την αρχή ενός Grexit» είπε και πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα έμενε στο ευρώ.

Τέλος, σημείωσε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».