Γιάννης Αγγελικούσης: H απίστευτη ιστορία της οικογένειας του μεγαλύτερου εφοπλιστή στον πλανήτη

Γιάννης Αγγελικούσης: H απίστευτη ιστορία της οικογένειας του μεγαλύτερου εφοπλιστή στον πλανήτη

Aφηγείται το πως ξεκίνησε η ενασχόληση της οικογένειας με την ναυτιλία πίσω στον 18ο αιώνα.

Του Κωστή Χριστοδούλου

Έχετε αναρωτηθεί τι ενώνει την Καρδαμύλη στην Μεσσηνιακή Μάνη με τα Καρδάμυλα της Χίου, πέρα από το παρεμφερές όνομα; Η απάντηση έρχεται από το στόμα του Γιάννη Αγγελικούση, του μεγαλύτερου ιδιώτη εφοπλιστή στον πλανήτη: «Η οικογένεια μου προέρχονταν από την Μάνη. Στα μέσα του 18ου αιώνα μετακόμισαν στο βόρειο τμήμα της Χίου, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν ακατοίκητο και έδωσαν το όνομα Καρδάμυλα στην περιοχή. Σκοπός της μετεγκατάστασης ήταν η πειρατεία, να επιτίθενται σε πλοία που κατευθύνονταν ή έρχονταν από την Μαύρη Θάλασσα στην Μεσόγειο» θα αναφέρει ο εφοπλιστής σε συνέντευξη του στο διεθνές ναυτιλιακό έντυπο Trade Winds.

Σύμφωνα με την αφήγηση του, με την επανάσταση του 1821 και την σφαγή της Χίου το 1822, οι πρόγονοι του θα επιστρέψουν στην Μάνη αλλά θα βάλουν ξανά πλώρη για την Χίο το 1857, η οποία συνέχιζε να βρίσκεται υπό οθωμανική κατοχή (σ.σ. απελευθερώθηκε το 1912). Τότε είναι και η εποχή που μπήκαν οι βάσεις για την εφοπλιστική δραστηριότητα της οικογένειας κάνοντας την αρχή με ιστιοφόρα.

«Ο προπάππους μου, ο Αντώνης, ήταν το πλέον εξέχον μέλος εκείνης της περιόδου. Έδρασε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα και σύμφωνα με τις φήμες ήταν ο εφευρέτης των “σημαιών διευκόλυνσης”. Στο δωμάτιο του στο πλοίο είχε ένα συρτάρι γεμάτο με σημαίες από χώρες της Μεσογείου. Λίγο πριν μπει στο λιμάνι του προορισμού του ύψωνε και την αντίστοιχη σημαία».

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr