Γιάννης Παπαδάκης: Η επέκταση της Pollfish στις ΗΠΑ, οι έρευνες αγοράς και οι επόμενοι στόχοι

Γιάννης Παπαδάκης: Η επέκταση της Pollfish στις ΗΠΑ, οι έρευνες αγοράς και οι επόμενοι στόχοι
Ο Co-founder και CEO της  ελληνικής εταιρείας που «προέβλεψε» το Brexit, αλλά και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, βρέθηκε στο στούντιο του Business Monitor.

Ο συνιδρυτής και CEO της Pollfish, Γιάννης Παπαδάκης, ήταν καλεσμένος στη σημερινή εκπομπή του Business Monitor στο News24/7 Radio, στους 88,6.

Αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στην πορεία της startup τα τελευταία χρόνια, στα εργαλεία που προσφέρει η εταιρεία στους πελάτες της για να πραγματοποιήσουν έρευνες αγοράς και στην επέκταση της Pollfish στην αγορά των ΗΠΑ. Από το 2016 μέχρι σήμερα ο όγκος πωλήσεων της Pollfish έχει υπερ-δεκαπλασιαστεί και μαζί με αυτό ο αριθμός των πελατών της. Σήμερα πάνω από 1.500 πελάτες εμπιστεύονται τη Pollfish για τις ανάγκες έρευνας αγοράς τους, την οποία μπορούν να πραγματοποιήσουν πολύ εύκολα και γρήγορα.

Το πελατολόγιό της εταιρείας απαρτίζεται από πολύ μικρές εταιρείες μέχρι και επιχειρήσεις επιπέδου Fortune 500. Μόνο για την περίοδο 2017-2018 η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση ύψους 5,6 εκατ. δολαρίων με βασικούς επενδυτές τους EBRD VENTURE CAPITAL INVESTMENT PROGRAMME, Οdyssey Venture Partners, PJ Tech Catalyst, ενώ το 2018 αύξησε κατά 70% το προσωπικό της.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης:

Διαβάστε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Τι είναι η πλατφόρμα Pollfish; Για ποιους δημιουργήθηκε και πότε αντιληφθήκατε, ότι είναι κάτι που λείπει και μπορεί να «πιάσει»;

Η Pollfish επιτρέπει σε κάθε εταιρεία ανεξαρτήτως μεγέθους να πραγματοποιήσει μόνη της έρευνα αγοράς. Μπορεί να μπει στην πλατφόρμα μας, να δημιουργήσει έναν λογαριασμό και μέσα από τρία απλά βήματα να πάρει απαντήσεις από κοινό από όλο τον κόσμο. Όταν αρχίσαμε το 2013 δεν είχαμε ως βασική δραστηριότητά την έρευνα αγοράς. Ξεκινήσαμε βάζοντας διαφημίσεις σε εφαρμογές προκειμένου να κερδίσουμε κάποια χρήματα. Την περίοδο εκείνη όμως λόγω και της κρίσης, η διαφημιστική κίνηση ήταν μειωμένη, οπότε έπρεπε να σκεφτούμε τι θα κάνουμε. Τότε αποφασίσαμε να «παίξουμε» με την ιδέα του survey. Κάτι τέτοιο απέδωσε, καθώς είδαμε ότι πάρα πολύς κόσμος άρχισε να απαντάει σε αυτές. Και έτσι καταλήξαμε ότι μπορούμε να πάρουμε πάρα πολύ γρήγορα απαντήσεις, ενώ στα πλεονεκτήματά μας ήταν ότι υπήρχε ήδη ένα μεγάλο κοινό από τη προηγούμενη δραστηριότητά μας, που έφτανε τα 200.000 άτομα.

Από το 2013 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει η δραστηριότητα της εταιρείας ή κινείστε με τον ίδιο τρόπο;

Το μοτίβο της εταιρείας παραμείνει το ίδιο. Αν έχει αλλάξει κάτι, αυτό είναι η αγορά. Στην αρχή δεν μας εμπιστεύτηκαν εύκολα. Η παρουσία μας όμως όλα αυτά τα χρόνια, μας έχει μάθει ότι η αγορά αλλάζει και προσαρμόζεται, καθώς πλέον όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί το κινητό του. Οπότε, μέσα από αυτή την αλλαγή μεγαλώνουμε και εμείς και μας εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερες εταιρείες.

Ποιοι είναι οι πελάτες που χρησιμοποιούν τα εργαλεία της Pollfish για να πραγματοποιήσουν έρευνες αγοράς;

Το εύρος των πελατών μας είναι πολύ μεγάλο. Έχουμε ως πελάτες μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, μέχρι άτομα τα οποία δεν έχουν καν δική τους εταιρεία. Κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο για πλατφόρμες, όπως είναι η δική μας, που προσφέρει self surveys. Το 15-20% των πελατών μας είναι μεγάλες εταιρείες, στις οποίες προσφέρουμε «πακέτα» υπηρεσιών. Η χρέωση των υπηρεσιών μας διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων στα οποία θέλει κάποιος να απευθυνθεί για να πραγματοποιήσει μια έρευνα αγοράς.

Πώς διασφαλίζετε την αξιοπιστία αυτής της διαδικασίας;

Η αξιοπιστία των δικών μας μεθόδων πιστοποιείται από τα ίδια τα αποτελέσματα της έρευνας. Η διαδικασία με την οποία εμείς παίρνουμε και αναλύουμε τα αποτελέσματα και οι παραδοχές που κάνουμε είναι τελείως διαφορετική από τα τηλέφωνα και τα e-mails. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι οι πελάτες μας εμπιστεύονται. Φυσικά έχουμε πολλά case studies που αποδεικνύουν ότι αυτός ο τρόπος έρευνας είναι αξιόπιστος.

Στο δημοψήφισμα για το Brexit, όταν οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων έπεσαν έξω, η έρευνα σας σε συνεργασία με τη Microsoft «είδε» τη νίκη του Brexit. Πώς φτάσατε στη πρόβλεψη αυτή;

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν κάνουμε έρευνες. Η Pollfish είναι μια εταιρεία που προσφέρει τα εργαλεία που βοηθούν τους ερευνητές στη διεξαγωγή ερευνών. Εκεί που ο χρήστης είναι χαλαρός, παίζει κάποιο παιχνίδι ή διαβάζει τα νέα μέσω ενός application, του εμφανίζεται ένα παράθυρο και τον ρωτάει αν θέλει να συμμετάσχει σε μια έρευνα της Pollfish. Μέσω αυτής της μεθόδου η Microsoft Reasearch και η Predictwise κατάφεραν να αποτυπώσουν κάτι που οι υπόλοιπες μέθοδοι αγνοούσαν: τα χαρακτηριστικά των αναποφάσιστων Βρετανών ψηφοφόρων ήταν όμοια με τα χαρακτηριστικά εκείνων, που δήλωναν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Έτσι, ενώ όλες οι εταιρείες υπέθεταν ότι οι αναποφάσιστοι θα επέλεγαν το status quo, την παραμονή στην ΕΕ, οι έρευνες που έγιναν μέσω της Pollfish έφεραν στην επιφάνεια δεδομένα που αποδείχθηκαν κρίσιμα για το τελικό αποτέλεσμα. Μια έρευνα της Microsoft και της Pollfish έναν μήνα πριν από τις κάλπες έδειχνε νίκη του Brexit με 51%. Το ίδιο συνέβη και με τις αμερικανικές εκλογές, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον αλλά τελικά προέκυψε Ντόναλντ Τραμπ. Οι πελάτες μας χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα και εμείς με τη σειρά μας τους δίνουμε τα σωστά εργαλεία, ώστε να πραγματοποιήσουν την έρευνα που επιθυμούν.

Η τελευταία 3ετία (2016  έως και σήμερα) αφορά τη περίοδο όπου η εταιρεία επεκτάθηκε στην Αμερική όπου τα τμήματα πωλήσεων, marketing, finance δραστηριοποιούνται. Γιατί επιλέξατε την αμερικανική αγορά και πόσο δύσκολο είναι να καθιερωθείτε σε αυτή;

Περνάω πολύ από το χρόνο μου στην Αμερική, καθώς εκεί βρίσκονται σημαντικοί πελάτες. Αυτή τη στιγμή έχουμε γραφείο στη Νέα Υόρκη με δέκα άτομα και πρόσβαση στο αμερικανικό ταλέντο. Το ότι έχουμε την ευκαιρία να δηλώνουμε σαν έδρα της εταιρείας μας την Αμερική μας δίνει επιπλέον αξία και κάνει και τις εταιρείες να μας εμπιστευτούν ακόμη περισσότερο. Εκεί έχουμε το operation, τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ. Εδώ αξιοποιούμε κυρίως το ελληνικό ταλέντο και χτίζουμε το προϊόν μας στην Ελλάδα.

Έχετε αντλήσει πάνω από 9 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση από την ίδρυσή σας. Πώς σας βοήθησε αυτή η χρηματοδότηση;

Αν δεν υπήρχε η στήριξη από τους επενδυτές μας, η εταιρεία μας δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα. Βάλαμε κάποια στοιχήματα, κάποια τα κερδίσαμε και κάποια τα χάσαμε Σαφώς και είχαμε κάποιες αποτυχίες, αλλά προχωρήσαμε μπροστά στηριζόμενοι σε όσα πετύχαμε. Δεν ψάχνουμε ενεργά για κάποια χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή. Σαν startup εταιρεία βέβαια έχουμε πάντοτε ανοιχτά τα αυτιά μας.

Είστε στο δίκτυο της Endeavor που βοηθάει τους επιχειρηματίες να δικτυώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Εσένα πόσο σε έχει βοηθήσει αυτό;

H Endeavor, ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας, απαρτίζεται από ομάδα ανθρώπων με σημαντικό υπόβαθρο με τους οποίους βρεθήκαμε και να αποφασίσαμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Γίναμε μέλος του διεθνές δικτύου των επιχειρηματικών της, ύστερα από μια δύσκολη διαδικασία αξιολόγησης, και μάλιστα πήραμε «πράσινο φως» με τη δεύτερη προσπάθεια μας. Μέσω της Endeavor έχουμε πρόσβαση σε ένα δίκτυο ατόμων και υπηρεσιών που μας βοηθούν πάρα πολύ, ειδικά σε αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Αναπτυσσόμαστε με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς. Θέλουμε να επεκταθούμε περισσότερο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 1500 εταιρείες και έχουμε στόχο να φτάσουμε τις 15.000. Και φυσικά δε σταματάμε μέχρι να «πιάσουμε» μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.