Γιάννης Ρέτσος: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον τουρισμό, οι εκτιμήσεις για το 2022 και το αποτύπωμα των ξενοδοχείων Electra Palace

Γιάννης Ρέτσος: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον τουρισμό, οι εκτιμήσεις για το 2022 και το αποτύπωμα των ξενοδοχείων Electra Palace
Ï ÃéÜííçò ÑÝôóïò (President, Greek Tourism Confederation), ìéëÜåé êáôÜ ôçí 5ç çìÝñá ôïõ 6oõ Ïéêïíïìéêïý Öüñïõì ôùí Äåëöþí, óôï ÌÝãáñï ôïõ Æáððåßïõ, ÐáñáóêåõÞ 14 ÌáÀïõ 2021. Óôï öåôéíü Öüñïõì óõììåôÝ÷ïõí 800 õøçëïß êáëåóìÝíïé ïìéëçôÝò áðü 42 ÷þñåò. Ôï öåôéíü ðñüãñáììá Ý÷åé ìåãÜëç äéÜñêåéá åðåéäÞ ðåñéëáìâÜíåé áñêåôÝò êáé óçìáíôéêÝò åíüôçôåò áöéåñùìÝíåò óôçí ÅëëçíéêÞ ÅðáíÜóôáóç ôïõ 1821. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÂÁÚÏÓ ×ÁÓÉÁËÇÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις επόμενες εβδομάδες θα μετρηθούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Γιάννης Ρέτσος Πρόεδρος του ΣΕΤΕ και των ξενοδοχείων Electra Palace.

«Είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία συγκλονίζουν και αυτό που προέχει είναι να σταματήσει η εισβολή, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, να επιστρέψουμε σε συνθήκες ειρήνης» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μέχρι πρότινος ο στόχος για το 2022 είναι τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν τουλάχιστον το 80% των εσόδων του 2019, δηλαδή να φτάσουν στα επίπεδα των 15 δισ. ευρώ. Σήμερα, συνεχίζονται οι προσπάθειες και προς το παρόν δεν υπάρχουν ακυρώσεις στις κρατήσεις των ξενοδοχείων, αλλά έχουμε μπει και πάλι σε μια περίοδο αβεβαιότητας», συμπλήρωσε.

Ειδική αναφορά έκανε στον ρόλο που παίζουν οι Αμερικάνοι τουρίστες, οι οποίοι το 2021 αποτέλεσαν βασικό «πυλώνα» των εσόδων του τουρισμού, αφού η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, μαζί με την Κροατία που δεχόταν πτήσεις από τις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε φέτος η DELTA ξεκινάει πτήσεις από 7 Μαρτίου και η United από 24 Απριλίου και μαζί με την Emirates θα έρχονται στην Αθήνα τρεις πτήσεις από ΗΠΑ την ημέρα, ήδη από τον Απρίλιο.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ επισήμανε ότι ένα πιο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που στηρίζεται στις αρχές της αειφορίας και της πράσινης μετάβασης, παραμένει βασικός στόχος για την Ελλάδα. Παράλληλα τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης και τις εξειδίκευσης στον τουριστικό κλάδο, στοιχείο στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση μέσα από σεμινάρια ο όμιλος Electra Palace.

O Γιάννης Ρέτσος αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον τουρισμό, το οποίο ο ΣΕΤΕ παρουσίασε πρόσφατα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με αυτό, ο στόχος για το 2030 στα τουριστικά έσοδα έχει τεθεί στα 27 δισ. ευρώ και 50 εκατομμύρια επισκέψεις με 307 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί την τελική σύνθεση της μελέτης «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης» που εκπονήθηκε από το ΙΝΣΕΤΕ και πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον σχεδιασμό και την άσκηση πολιτικής, τη διαχείριση και τη διακυβέρνηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και των προορισμών.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς η επιτυχής υλοποίηση της στρατηγικής χρειάζεται και απαιτεί ουσιαστικούς συμμέτοχους και συνοδοιπόρους, συνθετικά και συνδυαστικά με τους υπόλοιπους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

«Από τις 36 περιοχές θα επιλέξουμε να ξεκινήσουμε την προώθηση του σχεδίου από τις πιο ώριμες τουριστικά περιοχές, όπως η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Αττική και η Θεσσαλονίκη και στις συναντήσεις με τις Περιφέρειες θα πάμε μαζί με το υπουργείο Τουρισμού, που έχει αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία», πρόσθεσε ο Γιάννης Ρέτσος.

Η μελέτη προχωράει σε πλήρη χαρτογράφηση για συγκεκριμένους προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους είναι διαπεριφερειακοί και μελετά 36 ευρύτερες περιφέρειες, αναδεικνύοντας στρατηγικούς τομείς πάνω στους οποίους μπορούν να «χτίσουν» για το μέλλον. Για κάθε μια από αυτές εκπονεί ένα πλήρες σχέδιο δράσης, παρουσιάζοντας ποιες είναι οι ώριμες αγορές και ποιες οι δυνητικές αγορές, πώς προωθείται σήμερα το τουριστικό προϊόν, ποιες είναι οι υποδομές της κάθε περιφέρειας και ποιες οι δυνατότητες για το μέλλον.

Το αποτύπωμα των Electra Hotels and Resorts

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο πρόεδρος των ξενοδοχείων Electra Palace αναφέρθηκε και στις δράσεις του ομίλου, ο οποίος αναδεικνύει εδώ και πεντέμισι δεκαετίες τις αξίες της παραδοσιακής ελληνικής φιολοξενίας.

Ο όμιλος μετράει 57 χρόνια από το πρώτο ξενοδοχείο που δημιουργήθηκε στην Ερμού το 1965, έναν δρόμο που συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη του ελληνικού εμπορίου και αποτελεί το βαρόμετρο της ελληνικής αγοράς. Συνολικά τα επτά ξενοδοχεία του ομίλου δέχονται πάνω από 6,5 εκατ. επισκέπτες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Κρήτη και πλέον και στη Κεφαλλονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ξενοδοχεία του ομίλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έμειναν ανοιχτά καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns, πλην του διαστήματος της απαγόρευσης λειτουργίας με κρατική εντολή από 23/03 έως 31/05/2020. Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση έδωσε προτεραιότητα στους 650 εργαζόμενους, στη διασφάλιση της υγείας τους, αλλά και την πρακτική και ψυχολογική στήριξη την περίοδο του lockdown. Διοργανώθηκαν ειδικά σεμινάρια ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας προς στρατηγικούς συνεργάτες, τουριστικούς πράκτορες και tour operators, γεγονός που αξιολογήθηκε ιδιαίτερα θετικά.

Επίσης οι μήνες του lockdown δεν ήταν μια περίοδος στασιμότητας. Αξιοποιήθηκαν για να γίνουν ανακαινίσεις και επισκευές σε εγκαταστάσεις και υποδομές, που δεν θα μπορούσαν να γίνουν με τα ξενοδοχεία εν λειτουργία.  Πίσω από τις κλειστές πόρτες υπήρχε μια εργώδης προσπάθεια για να μην είναι η καραντίνα ένας χαμένος χρόνος.

To πρόσφατα ανακαινισμένο Electra Palace στη Θεσσαλονίκη.

Ο όμιλος με ένα τεύχος απολογισμού κωδικοποιεί την αποτίμηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών του δράσεων, ορίζοντας το εφαλτήριο για την επόμενη μέρα, σε συνεργασία με καταξιωμένους φορείς σε όλη την Ελλάδα.

Σε αυτό αποτυπώνεται το όραμα της βιωσιμότητας, μέσα από μια «ολιστική επιχειρηματική πρακτική που πετυχαίνει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, στήριξη κοινωνικής ανάπτυξης».

«Τα κριτήρια ESG, η πολιτική της εταιρικής υπευθυνότητας, η ευαισθησία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι έννοιες που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο διάλογο, αποτελώντας μια απάντηση στις έντονες ανάγκες της εποχής. Για τα Electra Hotels and Resorts, ωστόσο, συνιστούν θεμελιώδεις αρχές και αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της δράσης από την έναρξη της λειτουργίας τους. Αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Όμιλος αντιλαμβάνεται την ύπαρξή του, την αλληλεπίδραση με την κοινωνία και το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται. Το άθροισμα των δράσεών μας, δίνει το στίγμα των Electra Hotels and Resorts. Στόχος μας δεν είναι να θυμόμαστε απλώς τα μικρά και τα μεγάλα για τα οποία είμαστε περήφανοι, τις επιλογές που κάναμε πράξη και τις επιτυχίες που καθόρισαν την πορεία μας, αλλά να βάζουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά για την επόμενη χρονιά» ανέφεραν σχετικά στελέχη του ομίλου.