Γιάννης Στουρνάρας: Γιατί η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο είναι ουτοπία

Γιάννης Στουρνάρας: Γιατί η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο είναι ουτοπία
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μιλάει σε εκδήλωση του Ελληνο-Ισραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας με θέμα «Το αύριο της Ελληνικής Οικονομίας» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Η φράση αυτή δεν έχει νομικό ή πραγματικό νόημα» αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ - Τι προβλέπει για την  οικονομία. 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» έδωσε ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ουτοπία της «καθαρής εξόδου» της Ελλάδας από τα Μνημόνια.

Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι η φράση « καθαρή έξοδος» δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα, «αφού γνωρίζετε ότι μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση».

Ο κεντρικός τραπεζίτης τονίζει πως η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις και, εάν τις αθετήσει, οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Από πλευράς αγορών, κατ’ αρχάς. «Για παράδειγμα, μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστούμε άλλη διαπραγμάτευση», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και θα ήταν καλύτερο εάν το πλεόνασμα έπεφτε στο 2% η Ελλάδα προς το παρόν δεν μπορεί να αξιώσει κάτι τέτοιο. «Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να ξεμπερδέψουμε με τα προαπαιτούμενα και, αφού έχουμε πλέον βγει στις αγορές, εάν δούμε ότι δυσκολευόμαστε, να ζητήσουμε μια επαναδιαπραγμάτευση».

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει ακόμα ότι τα μνημόνια «έσωσαν» την ελληνική οικονομία καθώς «από γιγαντιαία δίδυμα ελλείμματα σήμερα έχουμε ισορροπία στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», ενώ εκφράζει την αγωνία του για τη διολίσθηση των θεσμών.

Η εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι μέσα σε δέκα χρόνια θα μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει το 25% του εισοδήματός της που έχασε τα προηγούμενα χρόνια.