Γιάννος Παπαντωνίου: Το πρόσωπο «κλειδί» που καίει τον πρώην υπουργό και η πρώτη νύχτα στη φυλακή

Γιάννος Παπαντωνίου: Το πρόσωπο «κλειδί» που καίει τον πρώην υπουργό και η πρώτη νύχτα στη φυλακή
Ex defence Minister Giannos Papantoniou is jailed for embezzlement, in Athens, on Oct. 24, 2018 / Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνλιου οδηγείται στις φυλακές, στις 24 Οκτωβρίου, 2018

Η προφυλάκιση του πρώην υπουργού Οικονομικών προκάλεσε άγρια κόντρα Μαξίμου – ΝΔ.

Μια κρίσιμη μαρτυρία επιχειρηματία, συγκατηγορούμενου του Γιάννου Παπαντωνίου, φέρεται πως συμπλήρωσε τα κομμάτια του παζλ της υπόθεσης των εξοπλιστικών. Ο επιχειρηματίας, φιλικό πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών, φέρεται να έπαιξε κομβικό ρόλο στο «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, καθώς ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι μέσα σε διάστημα δυο ετών, το 2002-2003, έλαβε τμηματικά από τον Γιάννο Παπαντωνίου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.

Τα συγκεκριμένα χρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 73χρονος επιχειρηματίας φέρεται να λέει ότι τα παραλάμβανε σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά και στη συνέχεια σε μικρά ποσά τα κατέθετε σε τράπεζα των Βορείων Προαστίων.

Η πορεία που ακολουθούσαν τα χρήματα… έβγαζε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα την Ελβετία, όπου σύμφωνα με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία, κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον πρώην υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας, ο οποίος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων, υποστήριξε καταρχάς ότι τα χρήματα, 2,5 εκατομμύρια ευρώ, πίστευε πως προέρχονται από νόμιμα έσοδα του κ. Παπαντωνίου και όχι από «μίζες».

Εκείνη την περίοδο που τον γνώρισε ήταν άλλωστε όπως είπε ένας επιτυχημένος πολιτικός και πίστευε ότι ήταν και ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος. Ο ίδιος, όπως είπε δεν έλαβε καμία αμοιβή, διότι έκανε μία εξυπηρέτηση σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε, με αποτέλεσμα να βρεθεί μπλεγμένος μετά από χρόνια χωρίς να ευθύνεται.

Η πρώτη νύχτα στη φυλακή

Την Τετάρτη, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, κρίθηκαν προφυλακιστέοι και πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης την πύλη των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας οδηγήθηκε στην πτέρυγα όπου κρατούνται τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, αλλά θα είναι μόνος του σε κελί. Από την άλλη η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, μεταφέρθηκε στο τμήμα Γυναικών και στο κελί δεν θα είναι μόνη της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τη Σταυρούλα Κουράκου επισκέφθηκε στενή της φίλη, προκειμένου να της παραδώσει προσωπικά της αντικείμενα.

Το πρώτο δείπνο του Γιάννου Παπαντωνίου στη φυλακή περιελάμβανε ζυμαρικά.

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του προκάλεσε ντόμινο ανακοινώσεων, αντιπαραθέσεων και κλιμάκωσε την ένταση από νωρίς δίνοντας συνέχεια στην κόντρα Μαξίμου – Νέας Δημοκρατίας.
Αρχικά κυβερνητικές πήγες υπενθύμιζαν ότι «η δίωξη έγινε μετά τις αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ που έκρυβαν στα συρτάρια τους οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος».

Για να ακολουθήσει νέο δηκτικό σχόλιο με το οποίο ασκήθηκε κριτική σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τη στάση τους στο ζήτημα της προφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου, καλώντας τα κόμματα να πάρουν θέση και να σταματήσουν να μιλούν για σκευωρία της κυβέρνησης.

Αντί η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής να ψάχνουν σωσίβιο σε θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να αποφύγουν να πάρουν θέση για την προφυλάκιση Παπαντωνίου, ας ζητήσουν επιτέλους τουλάχιστον μία συγγνώμη για τον τρόπο που κυβέρνησαν, για τον εκφυλισμό της πολιτικής και για το εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς που δημιούργησαν. Εκτός εάν επιμένουν στις θεωρίες περί σκευωρίας της κυβέρνησης. Ό,τι και να κάνουν όμως ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά, δεν μπορούν να κρύψουν την πολιτική ενοχή τους» αναφέρει το Μαξίμου, το οποίο – αφού εχουν πρηγηθεί οι σχολιασμοί της αντιπολίτευσης επανέρχεται με νεοτερη τοποθέτησή της

«Οι ανακοινώσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ επιβεβαιώνουν αυτό που όλος ο κόσμος έχει καταλάβει. Πως ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά είναι οι διαφορετικές όψεις του ίδιου ακριβώς νομίσματος», αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνοντας στη συνέχεια: «Του παλιού πολιτικού συστήματος που πασχίζει να επανέλθει στην εξουσία, για να προωθήσει τις “μεταρρυθμίσεις” που άφησαν στη μέση ο κ. Παπαντωνίου και οι λοιποί “εκσυγχρονιστές”».

ΝΔ: Ρωτήστε τον Κοτσακά για τα εξοπλιστικά σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ

«Η διαδικασία που οδήγησε τελικά τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ στη φυλακή, είχε ξεκινήσει ήδη από το 2012″, σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ υπενθύμισε ότι τότε στην εξουσία ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά.

Παράλληλα στην Πειραιώς, ξεκαθάρισαν ότι δεν αμφισβητούν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης “μιας και για να διαταχθεί προσωρινή κράτηση, πάει να πει ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν αυτή την απόφαση».