Γιατί ακόμη και οι καλύτερες μετοχές «γκρεμίζονται»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την τεράστια άνοδο, στην πτώση. Τα πάντα έχουν μια εξήγηση.

του Ben Carlson

Μερικές φορές ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο η χρηματιστηριακή αγορά ή ορισμένες μετοχές βιώνουν σοβαρή πτώση είναι επειδή αρχικά βίωσαν μια αλματώδη αύξηση.

Η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάναμε παλαιότερα τα πράγματα, γεγονός που οδήγησε σε κάποια παράλογα κέρδη για ορισμένες μετοχές που ήταν σε θέση να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία.

Πολλοί από αυτούς τους «νικητές» της  πανδημίας τελικά «ξεφούσκωσαν» τις τελευταίες εβδομάδες. Η μετοχή της Overstock είχε πτώση πάνω από 44% μετά από αύξηση πάνω από 2.000% από το τέλος του Μαρτίου. Η μετοχή της Wayfair έχει μειωθεί περισσότερο από 25% μετά από άνοδο 1.000% από τις 23 Μαρτίου. Η μετοχή της Zoom είχε πτώση περισσότερο από 23%. Η μετοχή της DocuSign είναι μειωμένη κατά 26% συγκριτικά με τα πρόσφατα υψηλά της.

Είναι πιθανό ότι αυτές οι μετοχές είχαν ξεφύγει. Ίσως ο κόσμος να αντέδρασε υπερβολικά σχετικά με το πώς θα ήταν τα πράγματα σε έναν κόσμο μετά την πανδημία. Αυτές οι εταιρείες δεν βρέθηκαν μόνο στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, αλλά οι μετοχές τους κατέληξαν να γίνουν μερικές από τις περισσότερο συναλλασσόμενες μετοχές.

Ακόμα κι αν αυτές οι εταιρείες ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες και οι μετοχές τους καταλήξουν να αποτελέσουν μεγάλες επενδύσεις, δεν πρόκειται να είναι ομαλή η πορεία από εδώ και πέρα. Οι μετοχές αυτών των εταιρειών θα μπορούσαν να γίνουν από τις πιο επιτυχημένες μετοχές των επόμενων δεκαετιών, αλλά σε κάποιο σημείο θα αντιμετωπίσουν εντυπωσιακή πτώση.

Ας θυμηθούμε πώς έχουν συμπεριφερθεί οι μετοχές ορισμένων από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες κατά τη διάρκεια της ζωής τους μετά την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.

Η τιμή της μετοχής της Apple έχει αυξηθεί σχεδόν 120.000% (19,5% σε ετήσια βάση) από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής έχει μειωθεί περισσότερο από 75% σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις και έχει μειωθεί στο μισό περισσότερες από 5 φορές.

Η τιμή της μετοχής του Facebook έχει αυξηθεί περισσότερο από 600% (27% σε ετήσια βάση) από το 2012. Η τιμή της μετοχής έχει βιώσει τρεις ξεχωριστές μειώσεις 30% ή περισσότερο από τότε, συμπεριλαμβανομένης μιας συντριβής 53% αμέσως μετά τη εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Η τιμή της μετοχής της Netflix έχει αυξηθεί περισσότερο από 43.000% (39% σε ετήσια βάση) από το 2002. Η τιμή της μετοχής της έχει μειωθεί κατά 50% ή περισσότερο τέσσερις φορές, συμπεριλαμβανομένων δύο πτώσεων της τάξης του 75% ή περισσότερο.

Η τιμή της μετοχής της Microsoft έχει αυξηθεί σχεδόν 350.000% (27% σε ετήσια βάση) από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ήταν, ωστόσο, σε πτώση για σχεδόν 15 χρόνια μετά την έκρηξη της φούσκας dot-com, κατά την οποία σημείωσε πτώση της τιμής κατά 75%.

Η τιμή της μετοχής της Amazon αυξήθηκε σχεδόν 170.000% (38% σε ετήσια βάση) από το 1997. Η χειρότερη πτώση στην τιμή της μετοχής της εταιρείας ήταν μια πτώση σχεδόν 95%. Έχουν υπάρξει πολλές πτώσεις 30% από τότε.

Η Walmart εισήχθη στο χρηματιστήριο στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες η τιμή της μετοχής της είναι αυξημένη πάνω από 321.000% (19% ετησίως). Έχει οκτώ διορθώσεις τιμής της τάξης του 30% ή περισσότερο, μαζί με βύθιση στην τιμή από το 2000 έως το 2012.

Η τιμή της μετοχής των McDonald’s έχει αυξηθεί κατά 31.000% (13% ετησίως) από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Υπήρξαν δύο συντριβές άνω του 65%.

Η τιμή της μετοχής της Nike έχει αυξηθεί σχεδόν 100.000% (19% σε ετήσια βάση) από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια έχει σημειώσει πτώσεις της τάξης του 75%, του 62% και του 48%.

Οι τιμές καταρρέουν επειδή οι προσδοκίες είχαν ξεφύγει, η ηγεσία της εταιρείας έκανε κάποιο λάθος βήμα, ή κάποιο απρόβλεπτο γεγονός προκάλεσε σοβαρή αναστάτωση στην επιχείρηση.

Εάν θέλετε να έχετε μεγάλες αποδόσεις στο χρηματιστήριο, θα πρέπει να περιμένετε και μεγάλες απώλειες στην πορεία.