Γιατί αναδιοργανώνει την προεκλογική του εκστρατεία ο Ντόναλντ Τραμπ

Γιατί αναδιοργανώνει την προεκλογική του εκστρατεία ο Ντόναλντ Τραμπ

Νέα πολιτική ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων προχώρησε στην πρόσληψη ενός νέου Ρεπουμπλικανού πολιτικού συμβούλου, ενώ προγραμματίζει συνάντηση μεταξύ των μελών της προεκλογικής εκστρατείας του, με μέλη των αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων.

Οι κινήσεις αυτές, υλοποιούνται για να δώσουν νέα πολιτική ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του.
Ο Τραμπ βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να προσδώσει επαγγελματισμό στην προεκλογική εκστρατεία του, ακολουθώντας τις οδηγίες των πολιτικών συμβούλων του, με έμφαση στη διεύρυνση της απήχησης της «αντισυστημικής» υποψηφιότητάς του.

Η πολιτική πρόκληση που καλείται ν’ αντιμετωπίσει η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, προέρχεται από τις κινήσεις του συνυποψηφίου του Τεντ Κρουζ, αλλά και μιας καλά οργανωμένης πολιτικής εκστρατείας κατά της υποψηφιότητας του Τραμπ, με δεδομένη την αντίθεση που εκφράζουν στην υποψηφιότητά του, τα ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι προσέλαβε τον Ρικ Ουίλι για τη θέση του πολιτικού διευθυντή του. Πρόκειται για Ρεπουμπλικανό στρατηγιστή, που έχει πολύχρονη εμπειρία και ήταν διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Σκοτ Γουόλκερ, κυβερνήτη του Ουισκόνσιν που εγκατέλειψε την προκριματική κούρσα το Φθινόπωρο.

«Έχει εμπειρία δεκαετιών, ενώ οι διασυνδέσεις που έχει με τοπικούς πολιτευτές και τους ακτιβιστές σε ολόκληρη τη χώρα είναι πολύτιμες, καθώς εισερχόμαστε στην τελική φάση διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος», τόνισε ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ έχουν οργανώσει συνάντηση στην Ουάσιγκτον, με μέλη των νομοθετικών σωμάτων στις ΗΠΑ, καθώς ο αντισυστηματικός υποψήφιος, προσπαθεί ν’ αποκτήσει πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων της αμερικανικής πρωτεύουσας, ώστε να διευρύνει την πολιτική επιρροή του.

Η συνάντηση μεταξύ των Γερουσιαστών και του Εντ Μπρόκοβερ υψηλόβαθμου συμβούλου του Τραμπ θα γίνει την Πέμπτη το πρωί, στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Κογκρέσο. Περίπου 12 Γερουσιαστές θα λάβουν μέρος στη συνάντηση αυτή. Μερικοί από αυτούς έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητά του, ενώ άλλοι έχουν δείξει ενδιαφέρον γιατο πολιτικό μήνυμα του.

Ωστόσο, στη συνάντηση δε θα συμμετέχει ο Τραμπ. Μεταξύ των θεμάτων στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι μια σειρά πολιτικών ομιλιών που σχεδιάζει να εκφωνήσει ο Τραμπ. “Είναι σίγουρο ότι σχεδιάζουν μια σειρά πολιτικών ομιλιών…, θέλουν την άποψη των Γερουσιαστών πάνω στα ζητήματα αυτά,” δήλωσε πηγή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που έχει γνώση των πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών, ο Τραμπ συναντήθηκε στον πύργο του στη Νέα Υόρκη, με την παρουσιάστρια του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, Μέγκιν Κέλι. Η παρουσιάστρια τον είχε φέρει σε δύσκολη θέσημε τις επίμονες ερωτήσεις που του απηύθυνε γύρω από τη συμπεριφορά του έναντι του γυναικείου φύλου, στη διάρκεια τηλεοπτικής αντιπαράθεσης τον περασμένο Αύγουστο.

Η ένταση που προκλήθηκε μεταξύ του Τραμπ και της Κέλι, αλλά και οι αμφιλεγόμενες απόψεις που εξέφρασε ο ίδιος για το θέμα των αμβλώσεων, «έχτισαν» την αρνητική εικόνα που έχουν διαμορφώσει για την υποψηφιότητά του, οι γυναίκες ψηφοφόροι.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δε γίνεται αποδεκτός σε μεγάλο ποσοστό από τις γυναίκες. Η Κέλι από την πλευρά της δήλωσε ότι ίδια ζήτησε την πραγματοποίηση της συνάντησης, την οποία και αξιοποίησε προκειμένου να ζητήσει μία συνέντευξη.

«Συναντηθήκαμε για περίπου μία ώρα, μόνοι μας. Είχα την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τα πράγματα», δήλωσε η ίδια.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ προσπαθεί ν’ υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη θέση στα ζητήματα που αφορούν στις γυναίκες. Έτσι, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN φιλοξένησε ομαδική συνέντευξη με τον ίδιο, τη γυναίκα του, Μελάνια, την κόρη του, Ιβάνκα, αλλά και τους γιους του, Έρικ και Ντόναλντ Τζούνιορ. Η ομαδική αυτή συνέντευξη είχε ως στόχο να προβάλλει μια πιο προσωπική πλευρά του εκκεντρικού δισεκοτομμυριούχου.

Η πρόσληψη του Ρικ Ουίλι και πριν από δύο εβδομάδες του Πολ Μάναφορτ υπονοεί ότι ο Τραμπ προετοιμάζεται για μία σκληρή μάχη στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο, εκτιμά ο Ρεπουμπλικάνος στρατηγιστής Ρον Μποντζίν. «Εάν δεν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους στο πλευρό σου, οι οποίοι να καταλαβαίνουν πως πρέπει να χειριστείς την κατάσταση θ’ αντιμετωπίσεις σοβαρό πρόβλημα», τονίζει ο στρατηγιστής.

Ο Τραμπ δρομολογεί μία νέα φάση στην προεκλογική του εκστρατεία, μετά τη νέα απειλητική κατάσταση στην οποία εκτέθηκε η υποψηφιότητά του, όταν ο Τεντ Κρουζ νίκησε στο Ουισκόνσιν, αλλά και τους χειρισμούς του Κρουζ για την εξασφάλιση της υποστήριξης των εκλεκτόρων στο Κολοράντο.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ θα συμμετέχει στη συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων που θα πραγματοποιηθεί στη Φλόριντα την επόμενη εβδομάδα, με έμφαση στην πολύπλοκλη εξασφάλιση της υποστήριξης των εκλεκτόρων. Η αναφερόμενη επιτροπή έχει δεχτεί κριτική από τον Τραμπ, μετά τις εξελίξεις στο Κολοράντο, ενώ την Τρίτη, συνέστησε στον πρόεδρο της επιτροπής Ρινς Πρίμπους ότι “θα πρέπει να ντρέπεται για τον εαυτό του.”

Ο Πρίμπους συναντήθηκε με τον Τραμπ πριν δύο εβδομάδες στα γραφεία της επιτροπής στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι οι κανόνες επιλογής των εκλεκτόρων είναι γνωστοί εδώ κι έναν χρόνο, ενώ είναι ευθύνη των υποψηφίων να τους γνωρίζουν και να τους καταλαβαίνουν. “Παράπονα τώρα; Αφήστε μας ήσυχους…” ανέφερε σε ανάρτησή του στον Twitter o Πρίμπους.

Κρουζ: Θα προτείνω για αντιπρόεδρο τον Μάρκο Ρούμπιο

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Τεντ Κρουζ δήλωσε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο στην περίπτωση που εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα, να προτείνει για αντιπρόεδρο του, τον πρώην συνυποψήφιό του Μάρκο Ρούμπιο. Οι δηλώσεις του Κρουζ έγιναν στη διάρκεια τηλεοπτικής παρουσίασης, μαζί με τη γυναίκα του Χέιντι και τις δύο κόρες του τονίζοντας μια πιο προσωπική πλευρά της οικογενειακής ζωής του.

Ο Κρουζ αντιμετωπίζει τον Ντόναλντ Τραμπ που προηγείται σε αριθμό εκλεκτόρων στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τους 1.237 εκλέκτορες που απαιτούνται για την τελική επιλογή του, για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τεξανός Γερουσιαστής, προσανατολίζεται προς τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου του κόμματος, τον Ιούλιο, προκειμένου να εξασφαλίσει τους απαραίτητους εκλέκτορες, υπό την προϋπόθεση ότι ο Τραμπ δε θα μπορέσει μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου να συμπληρώσει τον αριθμό των εκλεκτόρων.

«Είμαστε στη φάση της διαδικασίας, που εξετάζουμε μια σειρά από διαφορετικές επιλογές», δήλωσε ο Κρουζ, χωρίς ωστόσο, ν’ αναφέρει ονόματα.

Σε ερώτηση σχετική με τον Μάρκο Ρούμπιο, τον χαρακτήρισε ως «επικοινωνιακά άριστο», που κατάφερε να εμπνεύσει εκατομμύρια ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα, για όσο παρέμεινε στην προεκλογική εκστρατεία. «Θεωρώ τον Μάρκο φίλο μου. Ο κάθε προεδρικός υποψήφιος θα κοιτούσε προς τον Μάρκο για τη δεύτερη θέση της προεδρικής εκλογής», συμπλήρωσε ο Κρουζ.

Ο Κρουζ και ο Γερουσιαστής από τη Φλόριντα αντάλλαξαν βαριές κουβέντες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση. Ο Ρούμπιο αναγκάστηκε πολιτικά να εγκαταλείψει την εκστρατεία όταν έχασε στον προκριματικό κύκλο που πραγματοποιήθηκε στην πολιτεία του, στις 15 Μαρτίου.

Ο Κρουζ δηλώνει ότι την Πέμπτη οι δύο Γερουσιαστές, έχουν αφήσει πίσω τους, τις διαφορές τους.

Έγινε επίσης γνωστό ότι ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, που είχε κατηγορηθεί για βιαιοπραγία, δε θα διωχθεί τελικά, μετέδωσε χθες το πόρταλ ειδήσεων Politiko επικαλούμενο πηγές, που έχουν γνώση για την πορεία της υπόθεσης.

Ο Κόρεϊ Λεβαντόφσκι είχε κατηγορηθεί ότι είχε με πρόθεση βιαιοπραγίσει σε βάρος της δημοσιογράφου Μισέλ Φίλντς, η οποία κατά την περίοδο της επίθεσης εργάζονταν ως ρεπόρτερ στο πόρταλ μετάδοσης ειδήσεων “Breitbart,” το οποίο χαρακτηρίζεται ως συντηρητικό. Ο Λεβαντόφσκι έπιασε με δύναμη το μπράτσο της Φίλντς, όταν εκείνη προσπάθησε ν’ απευθύνει ερώτηση στον Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στις 8 Μαρτίου.

Η απόφαση της μη δίωξης του Λεβαντόφσκι, αναμένεται ν’ ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα.