Γιατί δεν έχει πωληθεί ακόμα το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου

Γιατί δεν έχει πωληθεί ακόμα το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου
epa05032754 A handout image date 18 November 2015 and made available 19 November 2015 by the Canadian mining company Lucara, showing the world's second-largest gem-quality diamond that has been discovered in central Botswana, Africa, recently. The 1,111-carat diamond is second in size only to the 3,106-carat one unearthed at the Cullinan mine in neighbouring South Africa in 1905, which was cut into the British crown jewels. The diamond, slightly smaller than a tennis ball, was recovered by machines in the Karowe mine in central Botswana. Botswana is one of Africa's top diamond producers, with diamonds making up about 80 per cent of its export income. EPA/LUCARA / LUCIAN COMAN / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ποιο το λάθος της εταιρείας.

To μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου  δεν κατάφερε να πωληθεί σε δημοπρασία του Sotheby την Τετάρτη, ωστόσο ο CEO της Lucara Diamond, η οποία και το ανακάλυψε, σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές στο εμπόριο διαμαντιών.

Οι προσφορές για το διαμάντι 1,109 καρατίων ξεπέρασαν τα 61 εκατ. δολάρια, ωστόσο, δεν ήταν αυτή η επιθυμητή τιμή πώλησής του. Ο οίκος Sotheby είχε εκτιμήσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι η πώλησή του μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 70 εκατ. δολάρια.

«Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να πωλήσουμε το διαμάντι είναι αρκετά απογοητευτικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την εταιρεία μας, τη Lucara», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος William Lab.

Η επιλογή της δημόσιας δημοπρασίας για τα μεγάλα και σπάνια διαμάντια είναι γενικά ασυνήθιστη, καθώς οι εταιρείες συνήθως διαλέγουν να τα πωλούν σε μικρές ομάδες εξελιγμένων εμπόρων διαμαντιών. Όμως, η Lucara επέλεξε αυτόν τον τρόπο πώλησης του διαμαντιού και ίσως για το λόγο αυτό να μην είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Η Lucara μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενή της κίνηση, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να το δανείσει σε κάποιο μουσείο.

«Δεν χρειάζεται να το πουλήσουμε, καθώς διαθέτουμε έναν εξαιρετικά ισχυρό ισολογισμό. Διαθέτουμε πάνω από 150-160 εκατ. δολάρια σε μετρητά και δεν οφείλουμε πουθενά κανένα χρέος», δήλωσε ο Lab.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου είναι 3,106 καρατίων και βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.