Γιατί δεν έπιασε ο εκλογικός αιφνιδιασμός στις Βρυξέλλες

Γιατί δεν έπιασε ο εκλογικός αιφνιδιασμός στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - EUROGROUP - ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Οι θεσμοί θεωρούν ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Οι Βρυξέλλες δεν αιφνιδιάστηκαν από την προκήρυξη εκλογών. Αυτό είναι το μήνυμα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κομισιόν, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τις περίμεναν κιόλας, μετά τις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή. Παρά τη -δικαιολογημένη- ανησυχία τους για την εφαρμογή των μέτρων, που συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν, εκτιμούν ότι είναι καλύτερα να μπει τέλος στην αβεβαιότητα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποια κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη συμφωνία.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Προειδοποιούν, πάντως, ότι ακριβώς επειδή δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, θα συνεχίσουν να έχουν υπό στενή παρακολούθηση την υλοποίηση του προγράμματος, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα την υλοποιήσει. Στέλνουν ακόμη το μήνυμα ότι δεν υπάρχει νέα χρηματοδότηση -ούτε τα 3 δισ. ευρώ, που εκκρεμούν από τη δόση των 26 δισ. ευρώ- εάν δεν υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευσή τους.

Ωστόσο, στην οικονομία δημιουργούνται και πάλι συνθήκες ασφυξίας. Τα όποια σχέδια για επενδύσεις παγώνουν, η επιχείρηση επιστροφής των καταθέσεων ανατρέπεται, ενώ αναμένεται νέος γύρος «στάσης πληρωμών», αφού κατά παράδοση, στην προεκλογική περίοδο ατονεί η πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και οι φορολογικοί έλεγχοι. Κατά συνέπεια, τα έσοδα, που στο επτάμηνο εμφάνισαν μείωση 13,4% εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να υποχωρούν, ενώ πλέον θα φθάσουμε στο εννεάμηνο με την οικονομία σε συνεχιζόμενη ύφεση.

Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν έτι περαιτέρω τους δημοσιονομικούς στόχους, έτσι ώστε στην επόμενη αξιολόγηση να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, όπως έχει ήδη δεσμευθεί η κυβέρνηση με το Μνημόνιο.

Διαβάστε ακόμη:

Οι πρώτες αντιδράσεις των θεσμών για τις πρόωρες εκλογές