Γιατί έχασε το Bitcoin το ένα πέμπτο της αξίας του μέσα σε 24 ώρες;

Γιατί έχασε το Bitcoin το ένα πέμπτο της αξίας του μέσα σε 24 ώρες;

Πού οφείλονται τα σκαμπανεβάσματα της τιμής του ψηφιακού νομίσματος; 

Χθες ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησε τους επενδυτές να «διαβάσουν το μάθημά τους» σχετικά με τα κρυπτονομίσματα προτού πάρουν την απόφαση να επενδύσουν σε αυτά, και φαίνεται πως κάτι ήξερε.

Εδώ και εβδομάδες το Bitcoin είχε μια ξέφρενα ανοδική πορεία, αγγίζοντας μάλιστα χθες το «ταβάνι» των 11.000 δολαρίων, αφού μέσα σε μια εβδομάδα σκαρφάλωσε κατά 3.000 δολάρια για να φτάσει η αξία του στα 11.377 δολάρια.

Από τότε, ωστόσο, η τιμή του ψηφιακού νομίσματος παρουσίασε πτώση της τάξης του 20%, στα 9.150 δολάρια, τιμή από την οποία ανέβηκε λίγο κατά τη διαπραγμάτευσή του, φτάνοντας τα 9.290 δολάρια. Η τιμή του δηλαδή σημείωσε μείωση της τάξεως των 2.000 δολαρίων!

Τι συνέβη λοιπόν και το Bitcoin έχασε σχεδόν το 20% της υψηλότερης αξίας του; 

Σε αντίθεση με άλλα νομίσματα, το Bitcoin δεν υπάγεται σε κάποια κεντρική τράπεζα ή κυβέρνηση. Η πτώση της αξίας του φαίνεται πως συμπίπτει με πωλήσεις και παρεμβάσεις σε κάποια από τα κύρια συναλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων, η οποία μπορεί και να οφείλεται στον ιδιαίτερα αυξημένο όγκο των συναλλαγών. Σύμφωνα με το CoinMarketCap, ο όγκος των συναλλαγών το τελευταίο 24ωρο έφτασε το ποσό των 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Τα σκαμπανεβάσματα της αξίας του Bitcoin μπορεί να οφείλονται και στις αναφορές ότι ο Nasdaq και ο Cantor Fitzgerald εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τα βήματα του CME και να εισάγουν τη συναλλαγή προθεσμιακών πακέτων Bitcoins, κίνηση που επιβεβαιώνει ότι το πραγματικό χρήμα αρχίζει να κυλά στα εικονικά νομίσματα.

Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική φορολογική αρχή (IRS) κατάφερε να επιτύχει την έκδοση δικαστικής εντολής που εξαναγκάζει την Coinbase να παραδώσει στις αρχές τα στοιχεία χιλιάδων λογαριασμών, οι οποίοι ανήκουν σε επενδυτές υψηλού όγκου συναλλαγών σε Bitcoins. Με τον τρόπο αυτό ελπίζει πως θα μπορέσει να συγκεντρώσει αναδρομικά φόρους που αντιστοιχούν σε «κρυφές» συναλλαγές, κίνηση που μπορεί να οδήγησε πολλούς επενδυτές στην απόφαση να πουλήσουν Bitcoins.

Μία άλλη πιθανή εκδοχή είναι πως αρκετοί επενδυτές μπορεί να αποφάσισαν να εξαργυρώσουν τις επενδύσεις τους, βλέποντας τη διαρκή ανοδική πορεία της τιμής του κρυπτονομίσματος.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Το Bitcoin από το πρωί «παλεύει» να ανέβει πάλι στα 10.000 δολάρια, χωρίς μέχρι στιγμής να το έχει καταφέρει. Το βέβαιο είναι πως το roller-coaster της αξίας του απαιτεί επενδυτές με γερά νεύρα…

«Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο επενδυτικό στοιχείο, είναι ένα κερδοσκοπικό στοιχείο εξ ορισμού, βλέποντας τις εξελίξεις στην τιμή του. Οι επενδυτές παίρνουν ρίσκο αγοράζοντας σε τόσο υψηλές τιμές», επεσήμανε χθες ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, καλώντας κι εκείνος το κοινό να το σκεφτεί διπλά προτού πάρει την απόφαση να αγοράσει Bitcoins σε αυτό το στάδιο.

Δείτε ακόμη: Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Bitcoin