Γιατί έχουν μειωθεί δραματικά οι ελέγχοι στα καύσιμα

Γιατί έχουν μειωθεί δραματικά οι ελέγχοι στα καύσιμα

Οι παραβάτες στην αγορά καυσίμων, επωφελούνται τριπλά και από τα περιθώρια κερδοσκοπίας της αυξημένης από τις αρχές του έτους φορολογίας.

«Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η ανά έλεγχο αμοιβή των ΚΕΔΑΚ που καθοριζόταν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΝ, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 καταργήθηκε», είπε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Μανιάτη.

Η απουσία ελέγχων από τα ειδικά εξοπλισμένα οχήματα των ΚΕΔΑΚ, που εποπτεύονται από το υπουργείο Ενέργειας, σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να παρατείνει μέχρι το τέλος του 2018 την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών – εκροών, δημιουργούν  ένα περιβάλλον πλήρους ατιμωρησίας σε κάθε είδους παραβάτες στην αγορά καυσίμων, οι οποίοι επωφελούνται τριπλά και από τα περιθώρια κερδοσκοπίας της αυξημένης από τις αρχές του έτους φορολογίας. Τι συνέβη και διακόπηκαν οι έλεγχοι; Κόπηκαν τα μπόνους των υπαλλήλων άρα και το σχετικό κίνητρο. Και εφόσον κανείς δεν βρέθηκε να επιληφθεί της κατάστασης, η

«Ξεκινήστε άμεσα ελέγχους, προτιθέμεθα να συνδράμουμε στη χρηματοδότηση και προχωρήστε στην τμηματική έστω εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών αν δεν μπορείτε να το ολοκληρώσετε νωρίτερα στο σύνολό του», είπαν στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας καυσίμων (ΣΕΕΠΕ), σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή.

Την ανησυχία της αγοράς για την έξαρση της παραβατικότητας πιστοποιούν τα στοιχεία σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, που παρουσίασε ο κ. Σταθάκης στη Βουλή:

• Από 4.018 ελέγχους το 2014, το 2016 περιορίστηκαν σε μόλις 1.875, μειώθηκαν δηλαδή κατά 53%.

• Από 40 αποφάσεις επιβολής προστίμων το 2014, το 2016 εκδόθηκαν μόλις 10, δηλαδή μειώθηκαν κατά 75%.

• Το 2014 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικής αξίας 1.784.554 ευρώ και το 2016 πρόστιμα αξίας μόλις 178.191 ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 90%.

Ακόμη όμως και από αυτά τα πρόστιμα ελάχιστα ποσά εισπράχθηκαν. Συγκεκριμένα, από το 1,7 εκατ. ευρώ των προστίμων του 2014 στις αρμόδιες ΔΟΥ έφτασαν μόλις 125.543 εκατ. ευρώ, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε με τα πρόστιμα των δύο επόμενων ετών.